latinica  ћирилица
22/05/2022 |  11:27 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Хан Пијесак: Фестивал окупио око 150 младих фолклораша

На Хан Пијеску је одржан први Фестивал фолклора уз учешће 150 чланова из четири културно-умјетничка друштва из Србије и Републике Српске.
Хан Пијесак - Фестивал фолклора - Фото: СРНА
Хан Пијесак - Фестивал фолклораФото: СРНА

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић, отварајући ову манифестацију, рекао је да је лијепо знати да су млади људи свјесни значаја традиције и што својим активностима несебично раде на њеном очувању.

- Овај догађај је добар примјер како заједнички вриједним радом настају велика дјела на понос свих нас - рекао је Ђурић.

Он је изразио задовољство што је Међународно удружење "Чувари традиције - Ђерам", као организатор, окупило око 150 младих фолклораша у нади да ће их убудуће бити још више.

Умјетнички руководилац КУД-а "Свети Пантелејмон" из Хан Пијеска Немања Бакмаз рекао је Срни да је ово друштво први пут домаћин фестилавала фолклора захваљујући Међународном удружењу "Чувари традиције - Ђерам" којима су се придружили прије неколико година.

Предсједник Међународног удружења "Чувари традиције - Ђерам" Марија Крунић рекла је Срни да ово удружење окупља 34 српска друштва и удружења на подручју Србије, Републике Српске и Хрватске.

Након јучерашњег дефилеа кроз Хан Пијесак, културно-умјетничка друштва "Чигра" из Љукова код Инђије, "Крњин" из Грабовице код Добоја, "Жарковац" из истоименог мјеста код Руме, те домаћин "Свети Пантелејмон" на платоу код школе, пред бројном публиком, представили су се кореографијама из својих крајева.