latinica  ћирилица
22/05/2022 |  11:45 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Западни центри прихватају гажење људских и политичких права

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је несхватљиво да се измјене Изборног закона БиХ доносе након јесењих избора и да би било логично да су донесене прије избора, јер је евидентно да је постојећи закон генератор бројних конфликата у БиХ.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Он је навео да садашњи Изборни закон БиХ ствара проблеме, омогућава маргинализацију хрватског народа у БиХ, односно свођење тог народа на мањину иако је по суштини конститутиван.

- Требало би прије избора ово питање рјешавати, али је евидентно да су западни центри моћи који толико причају о демократији спремни да прихвате гажење људских, политичких и свих других права оних који им у датом тренутку нису подобни - рекао је Анђелковић Срни поводом приједлога Европског савјета да се о Изборном закону БиХ преговара након избора.

Говорећи о евентуалним реаговањима званичног Загреба на овај приједлог, Анђелковић је навео да је Хрватска дубински подијељено друштво.

- Мислим да Хрвати схватају колико је то велика опасност за њихов народ у БиХ, али са друге стране, политичари у Хрватској као и у Србији веома често гледају пре свега како да се додворе Бриселу, а не да заштите сопствене националне интересе, тако да једни причају о потреби да се нешто уради, а други то саботирају како би се додворили Бриселу - сматра Анђелковић.

Он је додао да је тема Изборног закона БиХ често предмет дневнополитичких потреба код хрватских званичника који су, како је нагласио, могли и у прошлости много више да се боре за права Хрвата у БиХ.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је након састанка са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом у Сарајеву да је званичницима БиХ понуђена "мапа пута" која предвиђа да се о Изборном закону БиХ преговара на јесен након избора и формирања коалиција.