latinica  ћирилица
22/05/2022 |  13:58 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Кина ће имати врхунску жетву житарица

Кина ће имати велику жетву љетњих житарица да би побољшала самодовољност храном, усред растућих глобалних цијена хране због украјинске кризе, подаци су пољопривредних званичника.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

Око 80 одсто житарица на југозападу Кине је пожњевено, док је жетва житарица у средњем и доњем току ријеке Јангце почела, саопштило је кинеско Министарство пољопривреде и руралних послова.

Жито у региону Хуанг-Хуаи-Хаи, које чини три четвртине националне производње љетњег жита, такође ће сазрети, јавља Кинески међународни радио.

Упркос изазовима ковида 19 и одложеној садњи озиме пшенице на више мјеста, успјешна жетва љетњег жита биће постигнута захваљујући ефикасној политичкој подршци, рекао је замјеник шефа Одјељења за биљну производњу при Министарству Џу Енлин.

Централна влада је ове године издвојила више од шест милијарди јуана /900 милиона долара/, што је износ без преседана, за љетњу производњу житарица, те је издвојила 800 милиона јуана посебних средстава за повећање и подршку зеленој производњи житарица.

Министарство је упозорило да ниједно поље не може бити пропуштено као резултат епидемије ковида 19.

- Судећи према пољопривредним условима у Кини, трансформација садног стања љетње пшенице је боља него што се очекивало, а још постоји основа за врхунску жетву - рекао је званичник Министарства Пан Венбо.

Земља је увезла 164,54 милиона тона житарица прошле године, што је еквивалентно 24 одсто укупне производње житарица, подаци су царине.

Кина је поставила циљ од 650 милијарди килограма за укупну производњу житарица у овој години.