latinica  ћирилица
22/05/2022 |  15:27 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Обиљежено 80 година од формирања Прве крајишке пролетерске ударне бригаде

У селу Ламовита код Приједор данас је обиљежено 80 година од формирања Прве крајишке пролетерске народноослободилачке ударне бригаде.
Приједор-полагање вијенаца - Фото: СРНА
Приједор-полагање вијенацаФото: СРНА

Тим поводом служен је парастос и положени вијенци код споменика палим борцима Прве крајишке бригаде, али и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, током којег је погинуло 16 мјештана.

Предсједник градске организације СУБНОР-а Приједор Вељко Родић у говору о ратном путу бригаде истакао је да је, на дан формирања, бројала 1.186 бораца са Козаре и Грмеча, а да је њен ратни пут био дуг 21.000 километара.

- Више од 20.000 бораца је прошло кроз бригаду, а на том дугом путу погинуло је 2.135 бораца. Она је водила 392 битке у којима је 2.700 бораца рањено, а бригада је дала велики допринос у борби против фашизма будући да је из строја избацила 14.900 непријатељских војника, погинулих и заробљених - рекао је Родић.

Он је додао да је Прва крајишка пролетерска народноослободилачка ударна бригада ратовала на готово свим просторима бивше Југославије, учествовала на Сремском фронту и у ослобођењу Београда, а свој ратни пут је завршила на сјеверним границама тадашње Југославије, гдје је учествовала у затварању граница и спречавању непријатеља да побјегну некажњени за злодјела која су учинили.

- Из њених редова је потекло 25 народних хероја, бригада је шест пута била похваљена од врховног команданта, а поред многих одрена које је добила, одликована је и Орденом народног хероја који јој је уручен овдје у Ламовитој 25. маја 1975. године - истакао је Родић.

Вршилац дужности начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Приједора Ранко Колар рекао је да је јако битно бити данас овдје и да треба сваке године да буде што више окупљених.

- Јако је битно да се сјетимо свих тих људи који су се борили и извојевали слободу на овим просторима, њихово име нека остане у нашим срцима за памћење, а нама младим генерацијама остаје да чувамо мир и ту слободу - поручио је Колар.

Предсједник мјесне Борачке организације Горња Ламовита Рајко Марић рекао је да се не смију заборавити жртве које је српски народ дао и да се увијек треба сјећати погинулих бораца.

- Ово је једна од тих прилика када им одајемо помен и сјећамо се оних који су дали свој животе на нашу слободу - рекао је Марић.

Данашњој свечаности присуствовао је и градоначелник Приједора Слободан Јавор, а у пригодном програму су учествовали ученици Основне школе "Јован Дучић" из Ламовите.