latinica  ћирилица
22/05/2022 |  16:26 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Хрватска полиција испалила 33 метка, рањена четири навијача

У сукобима хрватске полиције и навијача сплитског Хајдука повријеђено је 20 полицајаца и 15 навијача од којих четворица од ватреног оружја, рекао је замјеник директора полиције Хрватског Дамир Барић.
Полиција - Фото: СРНА
ПолицијаФото: СРНА

Барић је рекао на конференцији за новинаре да је хрватска полиција "била у служби грађана" и да су њени припадници током сукоба са навијачима на ауто-путу испалили 33 метка.

Медији наводе да је узрок сукоба то што навијачима сплитског клуба није дозвољено да на Максимир на утакмицу са Динамом унесу транспаренте због чега су одлучили да не уђу на стадион.

Барић каже да ништа није указивало на то да ће доћи до инцидента и да су навијачи затражили да се врате у Сплит, па је формирана колона у којој је било око 260 возила и 100 припадника интервентне полиције.

Он је навео да су навијачи напали полицајце након што су се зауставили на ауто-путу код одмаралишта Десинец и блокирали све коловозне траке.

- Напад је извршен на агресиван начин. Употребљавали су флаше, камење, палице, ланце, столове, апарате за гашење пожара и све што су нашли на бензинској станици - рекао је Бараћ.

Он је додао да су полицајци употријебили физичку снагу и палице, а када то није дало резултат испуцали су неколико хитаца с циљем дозивања помоћи и давања упозорења.

Начелник Полицијске управе загребачке Марко Рашић рекао је да су приведена 43 навијача.

- Полиција је испалила укупно 33 метка, а навијачи који су рањени повреде су задобили од рикошета, односно метака који су се приликом испаљивања у тло одбили и погодили их - рекао је Рашић.

Он је потврдио да је један навијач задобио теже повреде у виду простријелне ране поткољенице, други лакше у висини ребара, трећем је пропуцано стопало, док се четврти јавио пред почетак конференције за новинаре и за сада се не зна степен повреда.

Рашић очекује да ће број повријеђених расти.