latinica  ћирилица
22/05/2022 |  16:36 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан Четвртог батаљона Војне полиције (ВИДЕО)

Служењем помена и полагањем вијенаца на споменик "Слава српском борцу" у Источном Сарајеву данас је обиљежен Дан Четвртог батаљона Војне полиције који је дјеловао у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.
Обиљавање Дана Четвртог батаљона Војне полиције - Фото: СРНА
Обиљавање Дана Четвртог батаљона Војне полицијеФото: СРНА

Обиљежено је пола вијека од како је Четврти батаљон формиран као батаљон Војне полиције ЈНА под директном командом Сарајевске армијске области у касарни "Виктор Бубањ", те три деценије од првог постројавања у саставу Војске Репубилке Српске - на локалитету Тврдимићи.

Трновит ратни пут сарајевског пакла за већину чланова батаљона почео је нападима паравојних формација на војне и цивилне објекте још средином априла и у првим мајским данима 1992. године.

Ова формација прошла је сва ратишта под контролом Корпуса и то не само као војно-полицијска, већ и борбена јединица.

Припадник Четвртог батаљона Војне полиције Данило Берибака подсјетио је да је од људства које је приступило ВРС 25. маја 1992. године формиран овај батаљон који је као приштабска јединица дјеловао у саставу Сарајевско-романијског корпуса.

- Преживљавање Добровољачке, погибија команданта, почетак рата - било је грозно пошто нико није схватао шта се заправо дешава, ни ја сам, иако сам служио војску раније, али је било изненађење да дојучерашње комшије ураде што су урадиле. Ми ћемо наставити да се сјећамо наших сабораца и баштинимо традицију ВРС - рекао је Берибака.

Секретар Удружења ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса ВРС Драган Пјевић рекао је да је кроз Четврти батаљон прошло 409 бораца од којих је 21 погинуо.

Пјевић је навео да је 30 војника одликовано највишим војним признањима.

Повезане вијести:

Сјећање на храбре и одважне борце Друге озренске бригаде

У Прибоју обиљежено 30 година од оснивања Друге мајевичке бригаде