latinica  ћирилица
22/05/2022 |  18:13 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Све више захтјева за инвалидску пензију (ВИДЕО)

Број поднесених захтјева за оцјену радне способности у вези са рјешавањем захтјева за остваривање права на инвалидску пензију нагло се повећао марту и априлу ове године, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

До средине маја запримљено је око 2.000 захтјева за остваривање права на инвалидску пензију што је за 31 одсто више него у истом периоду прошле године.

Из Фонд-а ПИО поручују да ће учинити све да у законом остављеном року изврше оцјену радне способности. Невјероватно је да им долазе грађани на оцјену радне способности који уопште нису завршили лијечење.

- Јављају се стотине осигураника који су привремено неспособни за рад због болести, а чије лијечење уопште није оконачно - наводи Младен Милић, директор Фонда ПИО.

То је својеврстан преседан, али и тешкоћа у раду Фонду ПИО, као надлежног органа за рјешавање захтјева за инвалидску пензију. Људи се упућују са захтјевом за инвалидску пензију и прије истека шест мјесеци привремене неспособности за рад.

- Имамо ситуацију да је Марко Марковић упућен на оцјену радне способности, а операција кука му је заказана седам дана послије оцјене радне спосовности - појашњава Милић.

Циљ новог Правилника о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад јесте да се право на боловање рационално користи, с обзиром да је на хиљаде запослених на боловању у дужем периоду.

- Послодавац може Фонду да упути захтјев за ванредну оцјену боловања колико има било какву сумњу у оправданост боловања - наводи Дарија Филиповић Остојић, портпаролка Фонда здравстевног осигурања.

Представници Фонда ПИО и Фонда здравственог осигурања имали су састанке како би се отклониле и најмање недоумице у примјени новог Правилника.

- Према Правилнику, за сваку болест је предвиђен критеријум, односно за сваку болест је предвиђено колико неко може да буде на боловању - појашњава портпаролка ФЗО.

Из Фонда ПИО позвали су све надлежне органе за оцјену привремене неспособности за рад и љекаре породичне медецине да строго примјењују Уредбу о медицинском вјештачењу чија примјен , истичу, има приоритет у односу на било који правилник.