latinica  ћирилица
22/05/2022 |  19:04 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Дрвопрерађивачи биљеже раст производње и потражње (ВИДЕО)

У прва три мјесеца ове године дрвна индустрија биљежи значајно повећање производње и потражње. Међутим ,иако је ова година, како наводе, почела обећавајуће, дугорочне прогнозе су, ипак, незахвалне.
Дрвопрерађивачи - Фото: РТРС
ДрвопрерађивачиФото: РТРС

Прошле године забиљежена је повећана потражња у дрвној индустрији, а настављена и у прва три мјесеца ове године. Ако се тај тренд одржи и очекивања су да резултати буду бољи него лани.

Посла има доста, кажу дрвопрерађивачи, али дугорочне прогнозе су преурањене због тренутних геополитичких дешавања у свијету. Осамдесет одсто производа извози се на тржиште Европске уније, што значи да би сваки поремећај на овом тржишту могао да се одрази на наше дрвопрерађиваче.

 - Буде ли се наставио тренд који је био у прва три мјесеца ове године, можемо очекивати да ћемо имати боље резултате него прошле године која се сматра врло успјешном након епидемије короне - каже Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске.

И извоз намјештаја биљежи повећање за више од 30 одсто. У прва три мјесеца из БиХ је извезено више од 170 милиона марака намјештаја, а очекује се да ће до краја године извоз бити преко 700 милиона марака.

На адресу Европске уније највише стиже резана грађа четинара, али велика потражња влада за скоро свим производима из прераде дрвета и намјештаја.

- Највећи скок цијена односи се на полупроизводе од резане грађе јеле и смрче. Али, исто тако, присутна је озбиљнија потражња и за производима од букве - каже Дарко Партало, предсједник Извршног одбора Удружења дрвопрерађивача Републике Српске

 Потражња за нашим производима за сада је веома добра. Иако старт охрабрује, неопходно је да ти проценти расту и у наредном периоду. Наша економија је мала, истичу стручњаци, и потребна јој је озбиљнија стопа раста.