latinica  ћирилица
22/05/2022 |  20:31 ⇒ 23/05/2022 | 10:48 | Аутор: РТРС

У припреми прехрамбени пакети за социјално угрожене категорије

Република Српска могла би, по узору на Србију, ограничити цијене хљеба, односно увести такозвани народни хљеб. Истовремено, припремају се и робни пакети за социјално угрожене категорије, најавио је премијер Српске Радован Вишковић у емисији Отворено речено Радија Репблике Српске.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је рекао да Влада заједно са пекарима тражи рјешење за увођење мјере ограничења цијене хљеба, додајући да се трага за моделом који би задовољио социјалне потребе.

- Трагамо за најбољим моделом. Модел који има Србија није се у пракси до краја показао као добар. Србија има врсту хљеба који се назива "Сава", али интересовање за ту врсту хљеба није на неком значајном нивоу. Ми можемо ићи у такву врсту мјере да видимо на који начин то ријешити - рекао је он.

Грађани подржавају идеју у вези с органичавањем цијене хљеба, али сматрају да треба одабрати модел који ће онемогућити било какве злоупотребе.

Вишковић је најавио да ће у наредним данима око хиљаду тона брашна, посредством Црвног крста, бити упућено у локалне заједнице, како би се помогло најугроженијим категоријама становништва.

Осим брашна, у прехрамбеном пакету ће, између осталог, бити уље и конзервирана храна.

- Ми смо дали налог млинарима да одређену количину пшенице претворе у брашно. Да би онемогућили било какве злоупотребе, спекулације и слично, биће посебно паковање означено амблемом Републике Српске и Црвеног крста, како се таква врста брашна не би могла наћи у продаји - појаснио је премијер.

Вишковћ је навео да Република Српска у силосима има више од осам хиљада тона пшенице, а од пољопривредних произвођача ће након овогодишње жетве бити откупљена већа количина ове житарице.