latinica  ћирилица
23/05/2022 |  09:17 | Аутор: СРНА

Гујону награда за промоцију и заштиту ћирилице

Овогодишњи добитник награде "Ћирилична даровница" је директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије Арно Гујон, а признање за заштиту и промоцију ћирилице биће му додијељено на манифестацији "Ћирилична баштина" у Бајиној Башти.
Арно Гујон - Фото: СРНА
Арно ГујонФото: СРНА

У образложењу се наводи да је Гујон награђен због отварања школа на српском језику у иностранству, помоћи школама на Косову и Метохији, учешћу у "Каравану културе говора", али и због тога што користи ћирилицу у објавама на друштвеним мрежама, препознајући колико је ово писмо значајно за очување српског националног идентитета.

Хуманиста, оснивач и директор француске невладине организације "Солидарност за Косово" награду је добио на основу једногласне одлуке Организационог одбора "Ћириличне баштине".

Награда ће му бити уручена завршног дана четвородневне манифестације у уторак, 24. маја, на Дан словенске писмености, пише "Политика".

Манифестација "Ћирилична баштина“, која се четврти пут одржава у Бајиној Башти, почела је у петак, 21. маја, отварањем "Парка ћирилице", јединственог у Србији и у окружењу.

Иниицијатор "Ћириличне баштине" Синиша Спасојевић најавио је да ће уз "Парк ћирилице" у Бајиној Башти ускоро бити отворен и музеј ћирилице.