latinica  ћирилица
23/05/2022 |  10:26 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

"Сви клубови морају уклонити екстреме из својих редова"

Синдикат хрватске полиције поручио је да сви фудбалски клубови морају да уклоне екстреме из својих редова, јер сматрају да фудбал мора бити племенити спорт.
Полиција, илустрација - Фото: РТРС
Полиција, илустрацијаФото: РТРС

Шеф Синдиката хрватске полиције Дубравко Јагић рекао је да је масовни сукоб навијача Хајдука са полицијом највећи до сада и да је употреба ватреног оружја била оправдана будући да су за то били испуњени сви законски услови.

- Полицајци су морали одбранити свој живот. Ово је највећи сукоб с навијачима до сада - рекао је Јагић за ХТВ.

Он је апеловао да се овако нешто више никада не понови због шачице хулигана која руши углед клубова и уопште спорта.

- Особама са насилним понашањем није мјесто на оваквим догађањима. Оне угрожавају себе и друге и наносе штету клубовима. Фудбал да, навијачи да, овакво понашање - никако - рекао је Јагић.

Замјеник директора полиције Хрватског Дамир Барић рекао је да је у сукобима хрватске полиције и навијача сплитског Хајдука повријеђено 20 полицајаца и 15 навијача од којих четворица од ватреног оружја.

Масовни сукоб догодио се у суботу увече на одмаралишту Десинец на дионици ауто-пута између Загреба и Карловца током организоване полицијске пратње око 1.600 навијача Хајдука у аутобусима, комби возилима и аутомобилима са утакмице у Загребу.

Навијачи су самоиницијативно стали на одмаралишту и блокирали све траке ауто-пута, а потом је неколико стотина њих напало полицијске службенике и оглушило се на њихова упозорења и наредбе, саопштено је раније из хрватске полиције.

Начелник загребачке Полицијске управе Марко Рашић рекао је да су приведена 43 навијача.

Хрватски медији наводе да је узрок сукоба то што навијачима сплитског клуба није дозвољено да на "Максимир" на утакмицу са Динамом унесу транспаренте због чега су одлучили да не уђу на стадион