latinica  ћирилица
23/05/2022 |  11:14 | Аутор: СРНА

Дрљача: Још се чека стратегија правне заштите интереса БиХ

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изјавио је да се још чека стратегија правне заштите интереса БиХ у вези са одлагањем радиоактивног отпада на Трговској гори, док Хрватска спроводи активности да би осигурала документе за изградњу Центра за збрињавање радиоактивног отпада.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је рекао је Срни да има контакте са члановима Правног тима и да је урађена већина посла у вези са стратегијом правне заштите.

- Нема четвртог дијела гдје треба да буде дефинисано који су то потези које БиХ треба да уради у што краћем року. Инсистирамо да напокон добијемо тај документ - истакао је Дрљача.

Експертски тим, нагласио је Дрљача, у посљедње вријеме успорава све оно што је на почетку добро урађено.

- Знамо да су одобрена средства, три милиона КМ, али нема помака. Зашто се не расписују јавни позиви за истраживања како би и ми могли имати релевантне податке који се тичу безбједности изградње таквог објекта? - упитао је Дрљача.

Хрватска намјерава да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ гдје је планирана и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.