latinica  ћирилица
23/05/2022 |  11:40 ⇒ 11:41 | Аутор: СРНА

Давос - Криза не смије довести до даље зависности од фосилних горива

Криза са енергетском сигурности не смије довести до дубље зависности од фосилних горива, изјавио је данас директор Међународне агенције за енергетику Фатих Бирол на Свјетском економском форуму који се одржава у Давосу послије двогодишње паузе узроковане пандемијом вируса корона.
Давос (фото: EPA-EFE / GIAN EHRENZELLER) -
Давос (фото: EPA-EFE / GIAN EHRENZELLER)

Бирол је истакао да правовремене инвестиције, посебно у обновљиву и нуклеарну енергију, значе да свијет не треба да бира између несташице енергената и убрзане климатске промјене због емисија фосилних горива.

- Фосилна горива су нам потребна на краткорочном нивоу, али не треба будућност везати уз тренутну ситуацију и као изговор за одређене инвестиције - нагласио је Бирол.

ИЕА је прошле године упозорила инвеститоре да не финансирају нове пројекте са нафтом, гасом и угљем, уколико желе да свијет достигне нулти нивое емисија штетних гасова до средине вијека.

Бирол је напоменуо да краткорочна потражња значи да свијет не може одмах да одустане од традиционалних енергената и изразио наду да ће земље са производним капацитетима извозити више енергије и тиме дати "позитиван допринос".