latinica  ћирилица
23/05/2022 |  12:55 ⇒ 14:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Цијели свијет се припрема за најтежу зиму од 1944. године

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је пред Србијом изузетно важна и тешка недјеља.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

- Очекује се разговор предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Русије Владимира Путина око цијене гаса. Вучић ће учествовати и на Свјетском економском форуму у Давосу, гдје ће, уобичајено, имати састанке са званичницима држава и биће то важни и тешки разговори - рекла је Брнабић.

Она је додала да ће ове седмице у Србији бити одржана конференција "World minds", која ће у Београду окупити најбоље свјетске научнике и иноваторе, али и значајне политичаре.

- Из било ког угла да се погледа, јако важна недјеља за Србију - рекла је Ана Брнабић за ТВ Хепи.

Говорећи о најавама да све чека тешка јесен и зима, Брнабић је рекла да људи понекад нису ни свјесни ове кризе, што је с једне стране добро, јер показује да се држава добро бори, и да грађани нису ни осјетили кризу.

- Имали смо и ми повећања цијена, али ми те цијене држимо под контролом, тако да људи нису осјетили да су дошла нека тежа времена, нити да се спремају још тежа - рекла је Брнабић.

Са друге стране, међутим, каже да је то и лоше, јер се не припремају за зиму која ће бити тешка.

Цијели свијет се, каже, припрема за најтежу зиму од 1944. године, због цијене електричне енергије и питања да ли ће бити струје и гријања, као и због хране и питања колико ће је бити.

- Биће хране у Србији, али биће несташице хране у свијету. Они који говоре, укључујући и Аљбина Куртија, да ће Србија искористити предност, да утичемо и на политичке одлуке неких земаља... што се тиче хране и лијекова, никада никога нећемо уцјењивати - рекла је Брнабић.

Додала је да ће увијек предност имати земље партнери у иницијативи Отворени Балкан, Албанија и Сјеверна Македонија, подсјећајући да и одлука Србије о забрани извоза основних животних намирница, није утицала на те двије земље.

На питање какве све пријетње долазе Србији, да се опредијели у вези са сукобом у Украјини, премијерка је одговорила да Србија није у овој ситуацији остала потпуно неутрална, већ се политички опредијелила у складу с међународним правом.

- Ми сматрамо врло погрешним кршење територијалног интегритета Украјине. Ми се нисмо сврстали једино у односу на санкције, али политички смо јасно рекли која је наша позиција - рекла је Брнабић.

То се, каже, често пренебрегава и заборавља, али Србија брани свој став, што није лако, јер тај став није баш по вољи ни Русије, зато што стоје иза територијалног интегритета Украјине.

- Али, тако стојимо и иза територијалног интегритета Србије. Да не заборављамо да они који данас кажу да ће свим силама бранити територијални интегритет Украјине, су на најгрубљи начин прекршили Резолуцију УН 1244, и исти принцип поштовања територијалног интегритета у случају Србије - рекла је Брнабић.

Они су, каже, и 1999. године, када су бомбардовали Србију, и 2008. када су признали тзв. Косово, "поломили" све основне принципе међународног права на грбачи Србије, и данас би, када се одређујемо према санкцијама Русији, морали да имају мало више разумијевања за Србију.

- Или да се на исти начин боре и за пуно поштовање територијалног интегритета Србије. И тада би практично међународни правни поредак поново дошао у пун свој капацитет. И то би била друга ситуација. Али, када дођете до тога да велике силе бирају коју ће резолуцију УН да примјене, а коју ће да прекрше, дођете до поретка у којем имамо само владавину силе - рекла је Брнабић.

Она је додала да Русија сада ради све што је Запад урадио Србији и 1999. и 2008. године, потпуно пресликава то "као у огледалу", користи све исте фразе...

Како каже, баланс је у овом тренутку најтежи, али је примијетила да је добро што је Србија успјела да задржи инвестиције, али и да доведе нове.

Додала је да има новца да се заврше све започете инвестиције.

- Предсједник је рекао да нећемо дизати цујену струје, да покушамо да помогнемо грађанима. Када бисмо повећали цијену струје, то не би имао нико да плати. Држава може да побједи у оваквим кризама, само када се трудимо сви заједно - рекла је Брнабић.