latinica  ћирилица
23/05/2022 |  13:37 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Ердоган: Анкара није добила очекивану подршку од Алијансе

Турска није добила очекивану подршку од својих савезника из НАТО како у одбрани тако ни у борби против тероризма, рекао је данас турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.
Реџеп Тајип Ердоган (фото: EPA-EFE / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT) -
Реџеп Тајип Ердоган (фото: EPA-EFE / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT)

- Турска није добила подршку коју је очекивала од савезника, ни у испуњењу одбрамбених потреба, нити у својој четрдесетогодишњој борби против тероризма. Наша земља је била непрестано на удару отворених и тајних санкција, пријетњи, притисака и уцијена - нагласио је Ердоган.

Према његовим ријечима, Турска, као земља која плаћа цијену за НАТО, жели одређене кораке, а не дипломатске изјаве.

Ердоган је истакао да Турска не може да у разговорима о чланству Шведске у НАТО занемари санкције Стокхолма.

Турски предсједник је додао да Анкара не може потврдно да одговори на чланство Шведске и Финске јер не може да вјерује у њихове гаранције у односе са представницима Радничке партије Курдистана /ПКК/.

Турска тврди да Шведска и Финска штите лица повезана са ПКК и сљедбенике бившег имама Фетулаха Гулена, којег Анкара оптужује за организацију неуспјелог војног удара 2016. године.

Западни лидери изразили су увјерење да противљење Анкаре неће представљати препреку за приступни процес нордијских држава.

Ердоган је нешто раније критиковао Запад јер на листу терористичких организација није ставио Народне заштитне јединице /ЈПГ/ сиријских Курда.

Према његовим ријечима, терористичке организације тренутно се налазе у бројним европским државама, нарочито у Њемачкој, Холандији, Шведској, финској и француској.