latinica  ћирилица
23/05/2022 |  14:44 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Будимпешта остаје при свом ставу

Мађарска је данас остала при свом захтјеву за енергетске инвестиције прије него што се сагласи са увођењем нафтног ембарга Русији.
Будимпешта (фото: EPA-EFE / MARTON MONUS HUNGARY OUT) -
Будимпешта (фото: EPA-EFE / MARTON MONUS HUNGARY OUT)

Европска комисија предложила је почетком мјесеца нови пакет санкција против Русије, али мјере још нису усвојене јер је Мађарска међу најјачим критичарима овог плана.

- Потребно је прво пронаћи рјешење, а потом уводити санкције - рекла је министар правосуђа Јудит Варга непосредно пред министарски састанак у Бриселу.

Аналитичари наводе да је у супротности са позивима неколико држава да се договор постигне прије одржавања самита лидера ЕУ 30. маја.

Мађарска је саопштила да ће јој бити неопходно 750 милиона евра у краткорочном инвестицијама ради побољшања рада рафинерија и проширење нафтовода којим нафта стиже из Хрватске.

Будимпешта је, такође сугерисала да ће јој на дугорочом нивоу за удаљавање привреде од руске нафте бити потребно до 18 милијарди евра.

Европска комисија прошле седмице понудила је до двије милијарде евра подршке земљама централне и источне Европе које немају приступ енергентима који нису из Русије, а то су Мађарска, Чешка и Словачка.