latinica  ћирилица
23/05/2022 |  15:13 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Гајстлингер: Извињавам се због одлуке коју је донио Валентин Инцко (ВИДЕО)

Одлуком о забрани негирања геноцида, коју је, пред истек мандата, наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко провокативно је створио проблеме у БиХ и увео је у кризу која и даље траје, оцијенио је професор уставног права из Салцбурга Михаел Гајст-лингер. Због тога се, као Аустријанац и Инцков сународник, извинио грађанима Републике Српске и БиХ, поручивши да БиХ може да опстане само ако међународна заједница буде уважавала ставове Републике Српске и ФБиХ.
Михаел Гајстлингер и Рајко Кузмановић - Фото: СРНА
Михаел Гајстлингер и Рајко КузмановићФото: СРНА

Бивши високи представник, Валентин Инцко грубо је прекршио Устав БиХ односно Анекс 4 Дејтонског мировног споразума и своја овлашћења, јер је, наметањем одлуке, себи присвојио надлежности на које није имао право, рекао је Гајстлингер, током предавања о теми "Устав БиХ и Дејтон" на Академији наука и умјетности Републике Српске. Тиме је, каже, БиХ увео у велику политичку кризу.

- Желим као Аустријанац, у своје лично име да се извниним због тога што је један Аустријанац донио једну такву одлуку и масивно кршио и Устав Репблике Српске и све остале уставне категорије Устава БиХ - истакао је Михаел Гајслингер, професор Уставног права из Салцбурга.

Реаговање Републике Српске, након Инцкове одлуке, потпуно је оправдано и једини начин да се од њих заштити, рекао је Гајслингер. Поражавајуће је, каже, што су високи представници донијели 60 одлука које су, заправо, мијењале Устав.

- У Међународном праву је ова врста протектората у БиХ нека врста дикататуре једне особе и сматрам да се треба вратити изворном писаном слову и изворном Дејтону - додао је Гајслингер.

Професор Гајслингер један је од најбољих европских теоретичара уставног права и због тога је важно да је препознао проблеме у БиХ, кажу у Академији наука и умјетности Републике Српске. Важно је и да се чује порука да Српска жели само досљедну примјену Устава, без имрповизација и наметања.

- За БиХ је веома важно да свијет сазна да постоји уставна регулатива на нивоу БиХ и Републике Српске, која показује да је БиХ федерално-конфедерална држава у којој ентитети имају главни ослонац управљања државом - истакао је Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске.

Предавање професора међународног права, Михаела Гајстлингера организовала је АНУРС у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Аустрији.

Главне теме његових публикација су теорија и пракса међународног права, европске интеграције, међународно и европско право у области животне средине, руско и источноевропско уставно право.