latinica  ћирилица
23/05/2022 |  15:23 ⇒ 15:24 | Аутор: СРНА

Вучић: Убиства српске дјеце у "Олуји" не смију остати некажњена

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да је срећан што српски надлежни органи раде на процесуирању злочина током "Олује" у августу 1995. године, јер је оптужница против четворице високих хрватских официра доказ да раде на заштити жртава и истине, као и да тешки злочини, попут убиства дјеце за која се официри Хрватске војске терете, не смију да прођу некажњено.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Коментаришући реаговања из Хрватске на оптужницу Тужилаштва Србије за убиство 13 српских цивила, међу којима је било шесторо дјеце, и пријетње из Загреба да на то треба одговорити дизањем оптужнице против њега лично, Вучић је поручио да нема чега да се плаши јер се десило оно што је он у говору у Глини, који му у Загребу спочитавају, и најавио.

- Неколико дана послије тога поубијали су Србе који су тамо живјели. Хрвати су 1995. године убијали Србе и протјеривали их преко Дрине, а не обрнуто. Ја нисам убио некога, а ови људи против којих је подигнута оптужница јесу, и то дјецу. Та дјеца су много важнија од мене и моје политичке функције и зато то не може да буде некажњено - рекао је Вучић новинарима послије обиласка радова на изградњи београдског метроа.

Говорећи о предстојећим разговорима са предсједником Русије Владимиром Путином, он је навео да не зна шта ће му Путин рећи нити шта ће тражити, истичући да он зна шта ће изложити руском предсједнику.

Вучић је објаснио да је ријеч о цијени гаса, количини тог енергента и сигурности снабдијевања.

На питање какав је био данашњи састанак са амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом, Вучић је одговорио да је разговор био добар, коректан и отворен, као и да је свако поновио ставове својих земаља, гледајући како може да се продуби сарадња.

Он је изразио забринутост због најава Приштине да ће послије пријаве за чланство у Савјету Европе аплицирати и за "Партнерство за мир", јер су најаве о формирању војске самопроглашеног Косова проблем за Србе на Косову и Метохији.

- Војска Косова по Резолуцији 1244 не смије да постоји, али ће они с тим да наставе. Они јесу пријетња за српско становништво на Косову, али по целину наше земље сигурно нису. Забринути смо за српско становништво на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Говорећи о притисцима за увођење санкција Руској Федерацији, он је поручио да ће Србија трпјети пресију докле год буде могла по том и осталим питањима, упркос веома тешким околностима.

Вучић је поновио да ће предстојећа зима бити тешка и да ће Србија морати да доноси стратешке енергетске одлуке и ради много брже, јер нема капацитета да црпи гас из складишта које има, а треба јој и још један извор.

- То је само што се тиче гаса, а да не причам само о проблемима са нафтом. Ни развијенијим земљама неће бити лакше него нама - рекао је Вучић.

Он је најавио да ће струја у Србији у једном тренутку сигурно поскупјети и да ће до тога доћи кад држава схвати да може да обузда инфлацију, која би се подигла ако би сада порасле цијене електричне енергије.