latinica  ћирилица
23/05/2022 |  15:39 | Аутор: СРНА

Човић: Алтернативни начин финансирања избора нема упориште у закону

Предсједајавући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је данас да иницијативе о алтернативним методама финансирања избора немају упориште у закону, те да се све институције БиХ финансирају искључиво из буџета БиХ.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Већина иницијатива за алтернатвним начинима финансирања избора су иницијативе будућих чланова Предсједништва и неке друге позиције. Изађу пред говорницу изнесу неколико детаља који немају везе са законском процедуром - рекао је Човић.

Човић је истакао да је кључ свега хитно усвајање буџета БиХ.

- Тиме би ријешили све потешкоће око свих инститииција, па и Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ - рекао је Човић новинарима након сједнице Дома народа на којој нису прихваћени приједлози захтјева и закључка бошњачких делегата како би се обезбиједила новчана средства за опште изборе у БиХ 2. октобра.

Човић је констатовао да се непостојање средстава за изборе може повезати са неуспјелим преговорима везаним за реформу изборног законодавства.

- Неко је блокирао било какав договор о Изборном закону, а онда настоји да тај терет одговорности стави додатно на хрватску страну. Различите изјаве имају и онда све повежу са подјелом БиХ, антидејтонским дјеловањем - додао је Човић.

Он је нагласио да су сви они који данас тако говоре, требали само усвојити буџет.

- Имају два члана Предсједништва. Могли су да то ураде кроз институцију Предсједништва, који су формално предлагачи буџета. Имају механизме за то - рекао је Човић.

Он је закључио да је блокада институција у посљедње четири године разлог свих дешавања данас.

- Зашто нема владе у Херцеговачко-неретванском кантону четири године? - упитао је Човић.

Предсједајавући Дома народа је рекао да је пословнички било и упитно да ли је данашњу хитну сједницу и требао заказати, али да је то учинио због осјетљивости теме.

- Заказали смо је да би данас обавили расправе и јавност упознали о томе колико ко политизује тему која је данас на дневном реду и то углавном они који задње двије године чине све да нема буџета иституција БиХ - нагласио је Човић.

Он је на конфернцији за медије рекао да Дом народа Парламентарне скупштине БиХ већином гласова није прихватио приједлоге захтјева и закључка бошњачких делегата