latinica  ћирилица
23/05/2022 |  15:48 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Калабухов у посјети Херцеговини (ВИДЕО)

Могућност сарадње на економском плану, између општина из Републике Српске и Руске Федерације, постоји у многим областима, првенствено у туризму, пољопривреди и енергетици.
Калабухов у посјети Херцеговини - Фото: РТРС
Калабухов у посјети ХерцеговиниФото: РТРС

Ово је истакнуто послије разговора Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ са градоначелником Требиња и начелником Општине Билећа.

Сарадња, у досадашњем периоду, одвијала се углавном у оквиру историјских и културних веза два народа.

Из таквих веза, истакнуто је послије састанка у Требињу, постоји могућност повезивања туристичких организација и агенција из Руске Федерације са овдашњим сектором туризма.

Значајно би било повезивање и привредника из области енергетике и индустрије уопште.

- Сматрамо важним да повежемо енергетски сектор, упоште привреду, такође и културу - рекао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Амбасадор Калабухов је рекао да грађани и привредници из Требиња, који имају планове развоја, могу сарађивати са партнерима из Русије, првенствено у области индустрије и пољопривреде.

У новој геополитичкој ситуацији, рекао је, морају се наћи нови начини комуницирања и сарадње.

На Руском гробљу у Билећи, Калабухов је, са начелником Општине, положио вијенац на споменик кадетима и официрима Донског кадетског крпуса, који су у Билећи нашли уточиште прије стотину година, одступајући испред бољшевика.

- Свашта је било у историји, а значајно је и битно да се држимо традиција јединства, традиција солидарности. То је врста културе и хуманости кода наших народа - истакао је Калабухов.

Рекао је да постоји могућност привредног повезивања малих мјеста у Републици Српској са инвеститорима из Руске Федерације.

- Да видимо шта можемо урадити у области уризма, можда и у електроиндустрији. Тренутно су актуелне соларне електране, у том погледу, сваки други вид сарадње, што се нас тиче, добро би дошао - каже Весаелин Вујовић, начелник општине Билећа.

Саговорници су потврдили да је историја повезала Билећу и Донску област, односно Ростов Велики, а да је на младима да те везе одржавају и јачају.