latinica  ћирилица
23/05/2022 |  15:55 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

САНУ затечена мржњом хрватских академика

Извршни одбор Српске академије наука и умјетности саопштио је да су чланови САНУ, упркос искуству, затечени "примитивним тоном мржње у објави Хрватске академије знаности и умјетности" везаној за анализу односа у региону и подизање оптужнице против четворице хрватских официра за ратни злочин у "Олуји".
САНУ - Фото: РТРС
САНУФото: РТРС

Извршни одбор САНУ подсјетио је да је тај тон мржње испољен у објави ХАЗУ под називом "Прилози за заштиту хрватских националних интереса приликом преговора Хрватске са БиХ, Црном Гором и Србијом у погледу њиховог уласка у ЕУ".

У тој објави се наводи да "треба престати са подстицањем непријатељства према Хрватској и прогоном хрватских држављана уз одрицање од великосрпске пропаганде - питање Буњеваца, језика, јасеновачки мит, однос према Алојзију Степинцу и друго".

У реаговању на ову објаву, у САНУ оцјењују да је "добро и корисно да знамо шта мисле" и да немају илузија да ће се "било ко од оних који су нас неуморно подучавали новим цивилизацијским вриједностима огласити поводом овог хушкачког политичког памфлета".

- Из поштовања према свим жртвама "логора смрти" нећемо улазити у обезвријеђени простор реплике са онима који бесрамно користе израз "јасеновачки мит" - поручио је Извршни одбор САНУ.