latinica  ћирилица
23/05/2022 |  16:08 ⇒ 16:09 | Аутор: СРНА

Петковић: Држава ће учинити све да Срби у Ораховцу и Великој Хочи живе боље

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић започео је дводневну посјету јужној српској покрајини обиласком Ораховца и посјетом породици Шарић, те поручио да ће држава, заједно са црквом, учинити колико је год могуће да сви Срби у Ораховцу и Великој Хочи живе боље.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Фото: ТАНЈУГ

Петковић је породицама Шарић, браћи Љубиши и Драгану, уручио опрему за мини винарију коју је обезбиједила Канцеларија за Косово и Метохију и истакао да је важно да помоћ државе Србије стигне до сваке породице у Покрајини.

- Ораховац је једно од најзначајнијих и најстаријих српских насеља у Метохији, али, чини ми се, колико је велика и значајна историја овог мјеста још од Средњег вијека и од цара Душана, толика је велика мука и туга кроз коју је прошао овдје овај народ, посебно 1998. и 1999. године, када је у само три мјесеца 84 лица српске националности страдало - рекао је Петковић.

Он је нагласио да се мора водити рачуна о будућности, али исто толико и о останку и опстанку у Ораховцу и у Великој Хочи, те да је битно да се утврди шта то може држава Србија да помогне у опстанку српског народа, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

- Водимо рачуна и о свим другим породицама, посебно улажемо у пољопривреду, али и да наши људи овдје редовно примају плате, да функционишу све институције, да дајемо социјална примања. Чинимо апсолутно све да наш народ опстане у овој енклави - казао је Петковић.

Он је да Срби који живе у овој мултиетничкој средини добро знају кроз шта пролазе и да је управо мир оно што је пријеко потребно.

- Безбједност вам је пријеко потребна да бисмо могли да говоримо о будућности, да ваша дјеца, као и сва друга наша дјеца, могу нормално да стасавају, да иду у школе, да могу да се осјећају свој на свом - закључио је Петковић.

Петковић је положио вијенац на Споменик убијеним и киднапованим Србима, чиме је започео посјету Великој Хочи.

Током дана он ће, како је планирано, обићи више породица у Великој Хочи, те уручити помоћ Дечанској Виници и стоматолошкој амбуланти.