latinica  ћирилица
23/05/2022 |  16:32 ⇒ 18:49 | Аутор: РТРС

Дом народа одбио захтјев Бошњака у вези с финансирањем Општих избора (ВИДЕО)

Дом народа БиХ одбио је захтјев Клуба Бошњака да се обезбиједе средства за финансирање Општих избора 2. октобра.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Против су били делегати ХДЗ БиХ и СНСД-а, који су предлагали да се прво усвоји буџет институција БиХ у што краћем року који не би угрозио одржавање избора, или да се новац ЦИК БиХ позајми из буџета Републике Српске и Федерације.

За бошњачке делегате неприхватљиво је да се новцем из ентитетске касе финансирају избори.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић затражио је од Кристијана Шмита да неметне одлуку којом ће се обезбједити 12, 5 милиона марака за изборе.

- Већина иницијатива за алтернатвним начинима финансирања избора су иницијативе будућих чланова Предсједништва и неке друге позиције. Изађу пред говорницу изнесу неколико детаља који немају везе са законском процедуром - рекао је Драган Човић, предсједљавајућо Дма народа.

- Тиме би ријешили све потешкоће око свих инститииција, па и Централне изборне комисије БиХ - рекао је Човић новинарима након сједнице Дома народа на којој нису прихваћени приједлози захтјева и закључка бошњачких делегата како би се обезбиједила новчана средства за опште изборе у БиХ 2. октобра.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић потврдио је да је одбијен захтјев бошњачких делегата да Дом народа обавеже Савјет министара да у року од 24 часа обезбиједи средства за финансирање општих избора заказаних за 2. октобар.

- За СНСД не постоји ниједан разлог да се рок одржавања општих избора помјера - рекао је Шпирић новинарима у Сарајеву након хитне сједнице Дома народа.