latinica  ћирилица
23/05/2022 |  18:24 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Свјетско првенство у Катару гледаће пет милијарди људи

Свјетско фудбалско првенство у Катару гледаће пет милијарди људи широм свијета, изјавио је данас предсједник Фифе Ђани Инфантино на Свјетском економском форуму у Давосу.
Фудбал - Фото: РТРС
ФудбалФото: РТРС

Број телевизијских гледалаца Свјетског првенства у Русији 2018. године достигао је рекордних 3,5 милијарди људи.

Катар, мала, али богата земља у Персијском заливу, биће крајем новембра први домаћин Свјетског првенства на Блиском истоку.

Владар Катара, емир шеик Тамин бин Хамад ел Тани, критиковао је данас нападе на његову земљу, од којих "многи долазе са утицајних позиција" поводом будуће спортске манифестације у овој земљи.

- Чак и данас има људи који не могу да прихвате идеју да ће једна арапска муслиманска земља бити домаћин такмичења попут Свјетског првенства - рекао је Тани у говору у Давосу.

Он је навео да Катар, као и друге земље, "није савршен", али да спроводи реформе и развија се. Реформе обухватају повећавање минималне зараде и увођење правила о заштити радника од врућине и стреса.

Групе за људска права оштро критикују Катар због односа према радницима мигрантима, који чине већину популације ове земље. Осам тога, хомосексуалност је нелегална у овој земљи. Постоје и примједбе на статус жена, пошто је некима потребна дозвола од мушког рођака да се удају, раде у јавним институцијама или да путују у иностранство.

Власти ове земље саопштиле су да су сви добродошли у Катар, без обзира на своју сексуалну оријентацију, али су упозорили навијаче да јавно не изражавају своју наклоност.