latinica  ћирилица
23/05/2022 |  18:41 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Ћирилица - танано чедо које треба штитити

Ученици из девет основних школа са подручја града Бијељине и општине Лопаре показали су вечерас завидно знање у оквиру афирмативног квиза "Ћирилице, чедо моје", организованог с циљем његовања српске културне баштине, а поводом празника Светог Ћирила и Методија.
Бијељина - квиз "Ћирилице, чедо моје" - Фото: СРНА
Бијељина - квиз "Ћирилице, чедо моје"Фото: СРНА

Славиша Микић, предсједник Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Бијељина, које је организатор квиза, указао је да је ћирилица данас веома угрожена у свим сферама живота.

- Ћирилица је и мајка - нешто што нас је кроз вријеме очувало, али је данас и наше чедо према којем треба да се опходимо као према нечему најтананијем, најсветијем - изјавио је Микић новинарима.

Он је нагласио да је квиз афирмативан и да ученици показују знање из области српског језика и књижевности, историје и вјеронауке.

Наставник српског језика у Основној школи "Вук Караџић" у Бијељини Дејан Баковић рекао је да су ђаци заинтересовани за ћирилицу, која осликава идентитет српског народа и захтијева бригу за очувањем.

- На часовима практикујемо да потенцирамо ћирилицу јер је то једини начин за њено очување - нагласио је Баковић.

Ученица Дуња Грбовић рекла је да ћирилицу користи на свим часовима, осим на настави страног језика.

- Ћирилица је једно од основних обиљежја српског народа и језика и, уколико њоме не пишемо често, она ће нестати, а то угрожава и наш језик - навела је Грбовићева и додала да млађе генерације данас, будући да одрастају уз друштвене мреже, све мање користе своје писмо, што треба промијенити.

Догађају, који је одржан у Епархијском културном центру Епархије зворничко-тузланске у Бијељини, присуствовао је и предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић.

У програму су учествовали ученици бијељинских основних школа "Свети Сава", "Вук Караџић", "Кнез Иво од Семберије", "Јован Дучић", "Свети Сава" из Црњелова, "Дворови", "Петар Кочић" из Бродца, "Петар Петровић Његош" из Велике Обарске, те "Свети Сава" из Лопара.