latinica  ћирилица
23/05/2022 |  18:46 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Одбијен захтјев Бошњака да Савјет министара хитно обезбиједи новац за изборе (ВИДЕО)

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ одбио је захтјев Клуба Бошњака да се обезбиједе средства за финансирање Општих избора 2. октобра
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Против су били делегати ХДЗ БиХ и СНСД-а који су предлагали да се усвоји буџет институција БиХ у што краћем року који не би угрозио одржавање избора или да новац ЦИК БиХ позајми из буџета Републике Српске и Федерације.

За бошњачке делегате неприхватљиво је да се новцем из ентитетске касе финансирају избори.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић затражио је од Кристијана Шмита да неметне одлуку којом ће се обезбиједити 12, 5 милиона КМ за изборе.

Општих избора ће бити али пара за изборе нема. У најкраћем то је сиже, на моменте, бурне расправе о приједлогу бошњачког клуба да Дом народа обавеже Савјет министара да у року од 48 часова обезбиједи 12, 5 милиона.

Бошњачки делегати су оптуживали ХДЗ-овог министра Вјекослава Беванду да блокира средства, хрватски делегати и Беванда оштро су узвраћали да га неће натјерати да крши закон.

Чуло се и да је пропаст изборне реформе довела да БиХ нема буџета а ни новца за изборе, на крају приједлог је оборен.

- Кључ свега ће бити усвајање журно прорачуна БиХ и тиме ће се ријешити све потешкоће око свих институција па и ЦИК-а - рекао је Драган Човић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ.

Српски делегати били су конструктивни, предложили су да Република Српска и ФБиХ позајме новац ЦИК-у за организацију избора који би након усвајања бх. буџета био враћен.

Бошњачки делегати категорички су одбили приједлог. Увјеравају себе и своју јавност да само БиХ може финансирати изборе.

- Па 2007. када је умро предсједник Републике Српске, Српска је финансирала изборе. Тада се нико није сикирао у БиХ што ЦИК нема новца. Морамо прије свега да видимо да ли нам је циљ да се избори одрже - категоричан је Никола Шпирић, замјеник предсједавјућег Дома народа ПС БиХ.

Лидер СДА жели на изборе јер Изборни закон није промијењен и гарантује доминацију Бошњака над Хрватима у Федерацији.

Зато призива у помоћ Кристијана Шмита да наметне одлуку којом ће се обезбиједити новац.

- Ја не очекујем од Шмита да неметне буџет већ неопходне одлуке које ће омогућити провођење избора. Шмит нам треба све док се не буду поштовали устав и закони - истакао је Бакир Изетбеговић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

Док су у згради заједничких институција делегати ломили копља да ли прво усвојити буџет или кршити закон и извлачити новац за изборе без буџет, амерички амбасадор и шеф Мисије ОЕБС-а у сједишту ЦИК, у наредбодавном тону поручили су Савјету министара да обезбиједе новац. 

- САД, као и међународна заједница упутили су Савјету министара поруку да можемо обезбиједити да дође до доношења одговарајућих одлука и провођења избора. Надамо се да ће институције изабрати други пут и дјеловати у складу са законским обавезама - нагласио је Мајкл Марфи, амбасадор САД у БиХ.

 - Нећемо трпити ситуацију у којој неко, супротно закону, није осигурао средства, а ми да одгађамо изборе, јер је неко други починио незаконитост - каже Суад Арнаутовић, предсједник ЦИК-а.

ХДЗ и СНСД поновили су током сједнице Дома народа да за њих ЦИК није легитимна, а пресуда Суда БиХ о легалности те комисије првостепена и неправоснажна.