latinica  ћирилица
23/05/2022 |  22:23 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Други угао: Бошњачка страна фингира преговоре и купује вријеме (ВИДЕО)

Дом народа одбио је захтјев Бошњака у вези с финансирањем Општих избора у БиХ 2. октобра, а с друге стране шеф Мисије ОЕБС-а и амерички амбасадор позивају Савјет министара да хитно сазову сједницу и обезбиједе новац за изборе. У вечерашњој емисији Други угао, саговорници су истакли да оно што се на крају догодило, на шта су многи и упозоравали, јесте да бошњачка страна фингира преговоре и тиме купује вријеме како би избори били расписани по старом Изборном закону.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Он Бошњацима омогућава да Хрватима изаберу политичке представнике, а то је наметнуто одлукама високих представника још прије 20 година. Додају да оваква ситуација води ка још нефункционалнијој БиХ.

- Нажалост ми улазимо у изборе са Изборним законом коме недостаје један битан дио и то дио који је избрисан одлуком Уставног суда, а тиче се избора делегата у Дому народа Парламента Федерације и то је напросто чињеница и то је нешто што је проблем, очито прво и техничке природе, али суштински и политичке. Оно што је такође недостатно у тој цијелој причи, што ћете чути од саговорника из, који долазе поготово из Европе итд да нису ријешене ни друге пресуде Европског суда за људска права, међутим ја сам истакла и мислим да је првом реду овај проблем избора делегата у Дому народа - нагласила је Сњежана Новаковић Бурсаћ, посланик у Представничком дому Парламентарне скукпштине БиХ.

Нино Распудић, посланик у Хрватском сабору, да минимум мора бити оно што је договорено у Вашингтону и Дејтону.

- То је минимум. Пуно је опаснија ситуација са Домом народа јер је он битан механизам контроле, а овај други бошњачки члан Предсједништва је једна врста политичког понижења која вам је дневно пред очима. Али, узевши у обзир овласти, оно је знатно важније ријешити питање Дома народа да он доиста буде оно што је и предвиђен, да буде један механизам контроле против прегласавања од стране бројнијег народа - истакао је Распудић.