latinica  ћирилица
24/05/2022 |  08:14 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Јањић: Обнова јединства СПЦ и МПЦ историјски чин помирења (ВИДЕО)

Недавно успостављено пуно литургијско и канонско општење Српске православне цркве и њој подређене сестринске, аутономне Македонске православне цркве - Охридске архиепископије је велики историјски чин који је услиједио након неколико деценија раскола, изјавио је професор Јован Јањић културолог, стручњак за вјерска питања.
Јован Јањић - Фото: РТРС
Јован ЈањићФото: РТРС

Јањић је, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а, изразио наду да ће се након овог уједињења играђивати здрави односи који су у интересу оба народа и да ће, како каже, бити прихваћен од васцијелог православног народа.

- Ово је велики историјски чин јер већ неколико деценија нема јединства унутар СПЦ због отцјепљења епархија које се десило под утицајем комунистичке власти која је жељела разбити СПЦ. Покушавали су то и на другим подручјима Југославије, па чак су предлагали и да се СЦП преименује у "југословенску православну цркву" - рекао је Јањић.

Ипак, истиче он, СПЦ се одупрла нападима и тек сада, послије толико година, враћено на стање из 1959. године када је под утицајем комунистичке власти изабран патријарх Герман и након тога дата аутономија Македонској православној цркви.