latinica  ћирилица
24/05/2022 |  08:44 ⇒ 09:27 | Аутор: РТРС

Бојић: У снимању завршне сцене филма "Свједок" учествовала цијела Српска (ВИДЕО)

У снимању завршне сцене филма "Свједок", посвећеног патологу Зорану Станковићу, учествовала је цијела Република Српска, односно грађани из свих дијелова Српске, иако су многи сумњали да је могуће све спојити у једну колону, рекао је режисер филма Денис Бојић за Јутарњи програм РТРС-а.
Денис Бојић - Фото: РТРС
Денис БојићФото: РТРС

Након снимања завршне сцене, Бојић каже да га је позвало више од 100 чланова породица погинулих бораца који су још увијек под утиском потресних сцена са снимања филма.

Бојић је захвалио свим учесницима који су заслужни за реализацију оваквог подухвта.

- Желим да захвалим свима који су омогућили да се овако нешто деси, посебно породици Станковић која је издржала све ово. Такође, желим да захвалим и члановима филмске екипе који су све вријеме били у Београду - истакао је Бојић.

Филм "Свједок" реализован је у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица.

Филм је заснован на документацији и свједочанствима доктора Станковића која се односе на његов боравак на простору БиХ за вријеме ратних дешавања. Нажалост, непосредно пред почетак снимања, Станковић је изненада преминуо.

Филм је сниман на локацијама масовних гробница гдје су извршени ратни злочини над српским народом - у Кравици, Мркоњић Граду, Броду, Шековићима и Зворнику.

Станковић је био специјалиста судске медицине са Војномедицинске академије и током ратног периода урадио је око 7.500 обдукција на више од 50 масовних гробница и стратишта српског народа.

Бојић је истакао да публика сљедеће године може очекивати велику премијеру филма "Свједок".