latinica  ћирилица
24/05/2022 |  09:22 | Аутор: СРНА

Вулин: Србија не би судила пилотима за злочин, да је то учинила Хрватска

Србија не би судила пилотима који су побили жене и дјецу на Петровачкој цести 1995. године да им је за тај злочин судила Хрватска, изјавио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Реагујући на ставове хрватског министарства задуженог за питања ратних ветерана, које је оптужило Србију и предсједника Александра Вучића за "великосрпску агресију", Вулин каже да зна да није баш лако очекивати да држава настала на идеји да је Србе дозвољено и пожељно убијати, суди за убијање Срба, али да би се то за земље чланице ЕУ морало подразумијевати.

- Нада умире последња. Да са надом не би умрла и правда, Србија је именовала убице са Петровачке цесте. Доста су мирно спавали крај необележених гробова побијених ненаоружаних Срба - навео је Вулин.

Он је подсјетио да је злочиначка акција "Олуја" чак и пресудом Хашког трибунала проглашена ратним злочином, али да "некако нису успјели да пронађу, именују и осуде злочинце".

- Када нису они, онда ће то урадити Србија. Вучића усташе могу да мрзе и оптужују само за јачање Србије и заштиту Срба, а за убијање хрватске деце не могу - истакао је Вулин у саопштењу за јавност.

Он је нагласио да је "грађански рат у Хрватској почео 1991. године повратком усташа на власт, насилним отцјепљењем од међународно-признате СФРЈ и почетком убијања и прогона Срба".