latinica  ћирилица
24/05/2022 |  10:27 ⇒ 10:27 | Аутор: СРНА

Бијељина: Упис дефицитарних занимања - возач, царински техничар и посластичар

Нове генерације средњошколаца у Техничкој школи "Михајло Пупин" и Средњој стручној школи у Јањи ове школске године могу стећи образовање за дефицитарна занимања као што су возач моторних возила, царински техничар и посластичар.
Бијељина - Фото: Facebook
БијељинаФото: Facebook

Директор Техничке школе "Михајло Пупин" у Бијељини Миленко Максимовић рекао је Срни да је у школској 2022/23. години, као и прошле године, планиран упис 264 ученика у 11 одјељења у три профилна занимања - електротехника, саобраћај и машинство.

Он је навео да ове године, према потребама тржишта рада и послодаваца, уводе нова дефицитарна занимања - аутоелектричари, аутомеханичари, алатничари, док уписа столара неће бити.

Максимовић је навео да је планирано да буде уписано шест одјељења за четворогодишња занимања у којима ће бити по 24 ученика.

- Планиран је упис техничара рачунарства и програмирања, информационих технологија, електроенергетике, машинских техничара за компјутерско конструисање, техничаре друмског саобраћаја, те логистике и шпедиције - прецизирао је Максимовић.

Он је истакао да ће Влада Републике Српске стипендирати једно одјељење са 24 ученика дефицитарног занимања трећег степена, а то су возачи моторних возила, којима ће бити обезбијеђена стипендија од 100 КМ и бесплатан превоз.

Говорећи о трогодишњим занимањима, Максимовић је навео да је планиран упис једног комбинованог одјељења са по 12 ученика за струку електричари-електроинсталатери, аутоелектричар.

Планиран је упис два одјељења у оквиру металске струке - бравари -заваривачи /36/ и обрађивачи метала резањем /12/, те једно одјељење са по 12 ученика за струку аутомеханичара и алатничара.

Максимовић је додао да је ова школа препознатљива по младим талентованим људима, што је производ тимског рада.

- Имамо подршку за младе и талентоване ученике. А за ђаке који се опредијеле за занатска занимања настојимо да им обезбиједимо што бољу практичну наставу у школи и код послодаваца, да би након школовања што прије добили посао - навео је Максимовић.

Директор Средње стручне школе у Јањи Александар Матић рекао је Срни да је планиран упис четири одјељења са 96 ученика, у односу на прошлогодишња 84.

Он је навео да сваке године уводе занимања која су тражена на тржишту рада, а ове године су то царински техничар и посластичар, док су прошле године школовали керамичаре, као дефицитарну струку.

Матић је рекао да ће у оквиру четворогодишњег занимања бити уписано по једно одјељење од 24 ученика архитектонских техничара, царинских и трговачких трговачки техничара.

Он је додао да ће бити уписано и једно комбиновано одјељење са по 12 ђака за занимања посластичар и конобар, али ове године неће бити стипендирана.

Матић је истакао да ученици ове школе након завршеног образовања одмах добијају добро плаћене послове у својој струци, јер су већ обучени и припремљени у току школске праксе.