latinica  ћирилица
24/05/2022 |  11:26 ⇒ 11:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Нобило: Хрватска је направила пропуст и сада је у проблему

Морално право да Хрватска приговара Србији за оптужнице подигнуте против четири хрватска пилота слаби ако знамо да је овај злочин заиста почињен, да су авиони хрватске војске заиста гранатирали цивилну колону, изјавио је данас адвокат Анто Нобило.
Анто Нобило (Фото: EPA/TOBIAS HASE) -
Анто Нобило (Фото: EPA/TOBIAS HASE)

Нобило је коментаришући српску оптужницу против четири висока хрватска официра за загребачку Н1 тв. рекао да је Хрватска направила пропусте и да је сада у проблему.

Истакао је да Државно тужилаштво Хрватске више од 20 година није направило ваљану истрагу нити је покренуло било какав кривични поступак.

- Морамо почети од тога да смо ми у гријеху и да смо направили пропуст и сада смо објективно у проблему - каже Нобило.

На питање шта сада Хрватска може да направи, Нобило одговара да је тешко рећи.

- Ако је то кренуло на београдски суд, који није неозбиљан суд, мислим да Хрватска мора да пружи правну помоћ тим нашим пилотима на начин да ангажује адвокате, да им пружи сваку логистичку помоћ у смислу прикупљања докумената и свједока и да се покушају обранити иако је то суђење у одсутности. Ти војници, ако буду осуђени, Хрватска их неће изручити, то је готово сигурно, али они не могу путовати нигдје изван Хрватске - јасан је Нобило.

Истакао је и да Хрватска нема исте критеријуме за осумњичене за ратне злочине српске националности и за оне хрватске националности.

Ако би, каже, пресуда стигла могла би бити упућена као међународни захтјев за изручење.

Нобило, међутим, сматра да постоји једна мана, а то је да ЕУ лоше гледа на суђења у одсуству.

- Сматрају то повредом права окривљених, неке државе имају резерве и према пресудама које се изричу у одсутности. Међутим, и Хрватска је судила у одсутности. Највећи је проблем у Хрватској што нису исти критерији за осумњичене за ратне злочине српске националности и за осумњичене за ратне злочине хрватске националности, немамо исте критерије и то није добро - каже Нобило.

Додаје да да више шансе има да се Хрватска према ЕУ постави тако да се Србији не допусти суђење у одсутву.

- Мислим да бисмо ту могли више постићи и на тај начин неутрализовати генералну надлежност Србије - сматра Нобило.

Додаје да се прво мора ријешити питање надлежности.

- Генерална надлежност није непозната код неких држава у Европи, али она се користи ако су дјела почињена у земљи у којој није владавина права, а у Хрватској, упркос нашим примједбама, јесте владавина права. Између европских држава, између оних које сматрају да функционишу по начелима владавине права, не потеже се у правилу генерална надлежност - каже Нобило и додаје:

- По мјесној надлежности то би била БиХ, по надлежности починиоца и жртава, то би била Хрватска, јер су држављани Хрватске и починиоци и жртве. Кад је дошла оптужница из Србије, можемо се томе противити, рећи да је Србија била агресор, да покушава да доминира на Западном Балкану преко суђења и показује да је надлежна за териториј Србије и изван ње, али основна је ствар да наше морално право за приговарање Србији слаби ако знамо да је овај злочин заиста почињен, да су авиони хрватске војске заиста гранатирали цивилну колону.