latinica  ћирилица
24/05/2022 |  11:33 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Околић: Састанак Поџића и Машовића са Остином није договаран у Министарству

Састанак министра одбране САД Лојда Остина са украјинским званичницима о даљој војној помоћи тој земљи, коме су присуствовали министар одбране Сифет Поџић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенад Машовић није договоран у Министарству, нити је могла да се да било каква сагласност, изјавио је замјеник министра Мирко Околић.
Мирко Околић - Фото: РТРС
Мирко ОколићФото: РТРС

Околић је рекао Срни да тај састанак није припреман по уобичајеном начину преко служби из Министарства одбране него је то урађено у најужем кругу, те додао да се, вјероватно, хтјело много тога сакрити.

Он је истакао да то што су Поџић и Машовић износили и радили на том састанку не значи ништа, јер нема одлуке Предсједништва.

Ако се хтјело нешто урадити, Околић каже да морало све усагласити и у Министарству одбране, па потом у Предсједништву БиХ, те оцијенио да је то само присуство састанку реда ради.

- Није добро да се тако нешто дешава да само представници једног народа обећавају и договарају неке ствари, или учествују у расправи, а за такве ствари нису ни надлежни јер је то надлежност Предсједништва БиХ које је једино надлежно за спољну политику. Све што се дешавало или евентуално договарало на том састанку немогуће је реализовати уколико то не одобри Предсједништво - појаснио је Околић.

Он је оцијенио да је очигледно да је неко хтио на тај начин да се промовише и докаже, односно да су хтјели да покажу како су слијепи послушници и да треба извршавати оно што неко замисли.

Околић сматра да то није добро ни за Украјину ни за цијели свијет, оцијенивши да је то распламсавање сукоба, а требало би ићи на стишавање и покушај прекида сукоба.

Он је оцијенио да је то на неки начин мијешање у сукобе и њихово распламсавање.

Министар одбране САД Лојд Остин одржао је јуче састанак са украјинским званичницима о даљој војној помоћи тој земљи.

Како је рекао на конференцији за новинаре након састанка, састанку су онлајн присуствовали министри одбране више од 40 земаља, међу којима је први пут била и БиХ.

Остин је најавио сљедећи састанак 15. јуна којем ће министри одбране присуствовати лично, а не путем интернета.