latinica  ћирилица
24/05/2022 |  12:15 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Институције и грађани да се обавежу на сигурну Српску

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас, на обиљежавању 30 година од смрти 12 бањалучких беба, да институције и грађани треба да се обавежу на оно што се зове сигурна Република Српска у којој више нико никада неће одузети право дјеци да живе и имају лијечење, да иду у добре школе и граде сигурну будућност.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Обраћајући се код Спомен-обиљежја "Живот" у Бањалуци, Цвијановић је рекла да је страдање 12 беба најтужнији догађај зато што је то било вријеме у којем су страдала недужна, тек рођена дјеца, која је данас требало да буду одрасли људи од 30 година, да граде своје породице.

Цвијановић је нагласила да су у Републици Српској сви тужни због овог догађаја, зато што се он везује за највећу бруталност, која потиче од Савјета безбједности Уједињених нација, који је требало да буде на услузи свима онима који су у рату и којима је помоћ потребна.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- И данас се воде тешке битке и Република Српска је под притиском, али нико више не може да нам одузме кисеоник за наше најмлађе. Те битке су свакодневне да се одрекнемо себе, свог идентитета, да умањимо шансе Републици Српској, онако како су они умањили шансу за ову страдалу дјецу - рекла је Цвијановић.

Предсједник Удружења 12 беба Жељка Тубић поручила је да је потребно радити све да се више никада и никоме не деси овакав страшан злочин и да страдање 12 бањалучких звјездица буде опомена за све.

- Тако мала и беспомоћна дјеца уградила су своје животе у темеље Републике Српске - рекла је Тубић, наводећи да је хришћанска врлина да се опрости, али да родитељи страдале дјеце не могу да опросте своје најмилије.

Код Спомен-обиљежја "Живот" вијенац су у име институција Републике Српске положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, делегација Народне скупштине, родитељи 12 беба, организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата, делегација града Бањалука, представник Генералног конзулата Србије у Бањалуци.