latinica  ћирилица
24/05/2022 |  12:50 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Вишковић: Страдање 12 беба - највећи злочин

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је страдање 12 бањалучких беба 1992. године због недостатка кисеоника највећи злочин на овом простору, који институције Српске никада неће заборавити нити опростити свјетским моћницима.
Вишковић положио цвијеће (Инстаграм: Влада Српске) -
Вишковић положио цвијеће (Инстаграм: Влада Српске)

Вишковић је упитао и зашто данас нема никог од свјетских моћника - доносилаца оваквих одлука да бар породицама страдале дјеце признају и покају се за оно што су својим одлукама учинили.

- Тек рођене бебе ускраћене су за елементарно у животу - кисеоник. Поставља се објективно питање свих ових 30 година - због чега? Једино логично објашњење је зато што су рођена тамо негдје и припадају неком другом народу - рекао је Вишковић новинарима, након полагања вијенца и ружа код Спомен-обиљежја "Живот" у Бањалуци.

Према његовим ријечима, ако неко доноси одлуке хиљадама километара далеко то га не може амнестирати од одговорности, јер су знали за апел из Клиничког центра из Бањалуке и Републике Српске да ће нестати кисеоника за тек рођену дјецу у инкубаторима.

- Нису реаговали, а могли су, и не може рат и ратни сукоби бити оправдање, јер и у рату достава хуманитарне помоћи и свега неопходнога за живот функционише - напоменуо је Вишковић.

      View this post on Instagram

A post shared by Влада Републике Српске (@vlada_srpske)

Предсједник Удружења 12 беба Жељка Тубић рекла је да овај злочин не може да се заборави, нити преболи, те изразила захвалност институцијама Републике Српске за подршку породицама страдале дјеце.

- Не постоји начин да се једно дијете из срца избрише и да се бол и туга избрише. Много нам је лакше када знамо да имамо подршку, да је врх Републике Српске увијек са нама. Они су нам гарант за сва наша будућа покољења, да никада више нећемо доћи у ситуацију да нам бебе умиру без кисеоника - истакла је Тубићева.

Код Спомен-обиљежја "Живот" вијенац су у име институција Републике Српске положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, делегација Народне скупштине, родитељи 12 беба, организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата, делегација града Бањалука, представник Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобаш изгубила је битку за живот са 14 година, а 14. беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.