latinica  ћирилица
24/05/2022 |  13:49 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Није могуће опростити погрешну одлуку моћника

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да није могуће опростити погрешну одлуку свјетских моћника прије 30 година, због чега је преминуло 12 бањалучких беба усљед недостатка кисеоника.
Жељка Цвијановић (Фото: инстаграм/zeljka.cvijanovic) -
Жељка Цвијановић (Фото: инстаграм/zeljka.cvijanovic)

- Овдје имамо политичку одлуку да се умањи шанса за живот и коначно пресуди тек рођеним бебама од оних који су требали да буду најбољи посредници са глобалног нивоа да се рјешавају одређена питања тамо гдје су зараћене стране. Имали су моћ да донесу исправну одлуку, донијели су накарадну, бруталну, монструозну и погрешну - да се не пружи неопходна помоћ дјеци. И како то можете уопште опростити? - упитала је Цвијановић.

Она је истакла да је Република Српска данас у позицији када више нико не одлучује да ли ће добити кисеоник.

Када је ријеч о међународном фактору, Цвијановић је навела да је матрица понашања таква да све што се налази на страни Српске не наилази на правду, да су међународни судови тендециозни, а домаћи наметнутим одлукама направљени да би се на исти начин бавили претходним ратом.

- Много је оних који имају нечисту савјест када је ријеч о Републици Српској. Много је оних који су нечистом савјешћу допринијели да и данас имамо борбу којој дјелује да нема краја. Али доћи ће крај. Сигурна сам да Српска може да се избори за своје мејсто на планети и за уставни систем какав смо добили, јер смо на њега дали сагласност, а не на оно на шта нас тјерају - рекла је Цвијановић новинарима након полагања вијенаца и цвијећа на Спомен-обиљежје "Живот".

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Прва беба преминула је 22. маја 1992. године након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је преминуло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.