latinica  ћирилица
24/05/2022 |  14:27 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Пашалић: Имаћемо довољно хране

Република Српска ће имати довољно хране за потребе свог становништва у случају глобалних тржишних поремећаја, а увијек може да се ослони и на Србију, изјавио је данас Срни министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић је рекао и да се Српска увијек може ослонити на Србију која производи више хране него што су њене потребе.

- Генерално, по мом мишљењу, хране ће имати и Европа, јер је производи више него што јој треба - рекао је Пашалић Срни пред почетак научног скупа у Новом Саду под називом "Одрживи и приступачни протеини у сточној храни: изазови и могућности" на којем је био почасни гост.

Он је навео да у предстојећој жетви очекује добар просјечан принос пшенице, у просјеку пет тона по хектару, што сматра да је добро.

Пашалић је напоменуо да је пшеницом у Српској јесенас засијано нешто више од 42.000 хектара

- Принос ће зависити од тога да ли су или не ратари примијенили све потребне агротехничке мјере на парцелама засијаним пшеницом - рекао је Пашалић.

Он је објаснио да поједини ратари у Српској нису два пута прихрањивали пшеницу због високих цијена азотних ђубрива и код њих ће принос сигурно бити мањи.

- Међутим, имамо великих обрадивих површина, гдје су ратари примијенили пуну агротехнику, па ће принос пшенице бити већи и ићи ће од шест и до осам тона. Пред нама је још мјесец дана до жетве и видјећемо, и како ће нас и вријеме послужити - рекао је Пашалић и додао да ни у другим секторима пољопривредне производње није било већих поремећаја.

Он је истакао велики значај нових технологија за развој пољопривреде, наводећи да у Српској имаују посебне мјере којима се финансирају такви пројекти, те додао да се већ набављају дронови ради заштите пољопривредне производње у Лијевче пољу код Градишке.

- Осим тога, сваког пољопривредника који набави нову механизацију, или савлада нову технологију, суфинансирамо као Влада и до 30 одсто - рекао је Пашалић и оцијенио да наука мора бити примјењива у пракси и кад је ријеч о пољопривреди.

Научни скуп одржава се у Конгресном центру "Мастер" Новосадског сајма у оквиру Међународног пољопривредног сајма, који је у току.

Међународни пољопривредни сајам окупио је више од 1.100 учесника из Србије, као и двадесетак земаља Европе и свијета.

Понуду на штанду Привредне коморе Републике Српске директно представља 11 предузећа и компанија из Српске, док се њих више од 20 представља посредством каталога.

Сајам траје до 27. маја, а одржава се на свом расположивом отвореном и затвореном простору Новосадског сајма.