latinica  ћирилица
24/05/2022 |  14:51 ⇒ 14:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић: Ко прича о рату у БиХ залијепити му уста селотејпом

Хрватски предсједниик Зоран Милановић оптужио је данас премијера Андреја Пленковића да бојкотује сазивање сједнице Савјета за националну безбједност о стању у БиХ и да у њиховом сукобу "нема ничег личног" иако то, како наводи, премијер тако представља.
Зоран Милановић (Фото: PA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
Зоран Милановић (Фото: PA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Милановић је новинарима рекао да ће послијеподне разговарати с главним секртаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и приближити му шта се догађа у БиХ.

Сматра да су "међународни лидери што се тиче познавања ситуације у БиХ у запуштеном стању" и каже да је то "резултат нерада хрватске дипломатије".

Хрватски предсједник је истакао да се питање БиХ тиче НАТО савеза, али не очекује да Столтенберг може пуно да учини. Рекао је да хрватски државни врх нема заједнички став јер Пленковић "бојкотује" одржавање сједнице Савјета за националну безбједност.

- На мени је да комуницирам на оном нивоу сагласности, односно усклађености која постоји између мене и владе и Пленковићевог ХДЗ-а. Они неће ни то - рекао је Милановић.

Додао је да Пленковић све своди на лични сукоб што је невјероватан, како каже, ниво издаје.

- Када бисмо он и ја упутили исту поруку, барем 75 посто хрватских грађана би нас подржало - увјерен је Милановић и поновио:

- Ово је искључиво Пленковићева лична саботажа, ''ћеиф'' и приватна каријерна авантура - казао је хрватски предсједник.

Милановић сматра да постоји "ризик" да се погорша стање у БиХ и да је његов циљ да се то спречи и да се на "миран начин нађе оквир за суживот три конститутивна народа у БиХ", али не мисли да је могућ оружани сукоб.

- Ко год почне да ми прича о томе да ће избити рат у БиХ, треба га селотејпом залијепити (...) треба му залијепити уста јер то је хушкање, ко ће кога напасти у БиХ? Срби с она три оклопна возила на клоцнама? - упитао је Милановић.

Примијетио је и да се Хрвати из БиХ исељавају док се у Сарајеву праве каријере, а као примјер је навео канцеларију високог представника кристијана Шмита, гдје, каже, примају огромне плате.

- Ово нису наше личне битке, ја неман ништа да изгубим. Ово је Пленковићево лудило - рекао је Милановић, пренио је хрватски портал Индекс.