latinica  ћирилица
24/05/2022 |  14:55 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Громогласан аплауз након поруке патријарха Порфирија у Скопљу (ВИДЕО)

Патријарх српски Порфирије објавио је данас у Скопљу да је Свети Сабор Српске православне цркве донио одлуку да одобри, благослови и призна аутокефалност Македонске православне цркве - Охридсеке епархије (МПЦ-ОА).
Архиепископ охридски и македонски Стефан и патријарх српски Порфирије (Фото: ТВ Храм) -
Архиепископ охридски и македонски Стефан и патријарх српски Порфирије (Фото: ТВ Храм)

Патријарх СПЦ је током бесједе, на заједничкој литургији у Саборном храму у Скопљу на празник Светог Ћирила и Методија, рекао да се неописиво радује, јер се "пред нашим очима збива чудо чији смо ми дио".

- Учесници смо чуда, оно што је било раздвојено од 1967. године (када је почео раскол), Господ нас је удостојио да буде исцијељено - рекао је патријарх СПЦ.

Патријарх је рекао да зато доноси вјерницима у Македонији радосну вијест:

      View this post on Instagram

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

- Сабор СПЦ је једногласно изишао у сусрет молби МПЦ-ОА, те Сабор наше цркве благосиља и одобрава, прихвата и признаје аутокефалност - пренио је Порфирије, након чега је услиједио громогласни аплауз који је трајао више минута.

Такође, рекао је да је Сабор ставио у дужност Синоду СПЦ и патријарху да заједно и у сарадњи са архипеископом Стефаном и Синодом МПЦ-ОА разради све техничко-оргнизационе детаље и да ће након тога услиједити црквено проглашење званичним актом.

И биће обавијештене све помјесне цркве и позване да и оне прихвате статус аутокефатлност МПЦ-ОА, навео је патријарх Порфирије.

- Ми смо сигурни браћо и сестре да ће и све друге помјесне православне цркве са радошћу дочекати ову вијест и да ће се радовати да расте Господ наш и црква његова - навео је патријарх Порфирије.

Све вас смјештамо у наша срца и молитве и вас молимо да нас примите, поручио је партријарх Порфирије.

- Браћо архијереји, браћо и сестре, вјерни народи ове предивне и благословене земље, украшене најљепшим бисерима православне духовности и светињама божијим и мјестима на којима смо се вијековима подвижници божији молили и проливали сузе покајања за спасење света и људског рода. Радујмо се данас, јер нас је Господ погледао и јер се са нама данас радујемо читава црква, радују се и небо и земља. Радује се онда када се браћа воле, радујемо се и ми што смо послије 55 година служили свету литургију, најприје у Београду, а онда и у Скопљу - нагласио је он.

Патријарх СПЦ је истакао је да је све од Бога који није поставио границе да се народи дијеле и буду међусобно супротстављени једни другима, већ да границе значе могућност да се сваки народ боље организује како би свој посебан печат и дарове које је од Бога добио умножавао и растао, а не да би се затворио у себе и био самозаљубљен.

- Бог је створио различитост и дао свакоме дар посебности, да би себе могао да дарује другом, као и народи даруји себе другим народима и да се уграђују у заједницу са другим народима, обогатили друге народе собом и сами били обогаћени другим народима - навео је патријарх.

Такође, рекао је да "смо ми примили православу вјеру од наших светих предака, од Светог Ћирила и Методија, словенских апостола који су свједочили Христа, као и од Светог Климента и Наума и од Светога Саве и других".

Како је рекао Порфирије, мијењају се границе и сигурно ће се опет мјењати, али црква Христова се не мијења.

Подсјетио је да је апостол Павле говорорио - "молим вас браћо да међу вама не буде раздора и да будете утврђени у истој ријечи".

- Видио сам прије неки дан и видим и сада љубав у очима свих вас и видим обавезу, задатак и поруку, а то је да су ваша љубав и молитве овдје, као и у Београду, помогле да се превазиђу искључења и учињено је чудо - да разумијемо да смо једни и једни другима потребни, као и да не можемо једни без других. Због ваших молитви и у Београду и молитава свих светих успоставили смо јединство - навео је Порфирије.

На крају бесједе изљубили су се патријарх Порфирије и архиепископ македонски Стефан, након чега је услиједио велики аплауз и нескривена радост вјерника.

Македонски Плус инфо преноси да је истовремено стигла вијест да је писмо за аутокефалност примљено у Цариграду и да ће 10. јуна на 50. годишњицу МПЦ представници те цркве служити заједничку литургију са у Васељенској патријаршији у Фанару.