latinica  ћирилица
24/05/2022 |  16:17 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Филолошки факултет обиљежио годишњицу постојања; Уручена захвалница РТРС-у (ВИДЕО)

Филолошки факултет основан 2009. године, издвајањем филолошких студијских програма из окриља Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци обиљежио је годишњицу постојања.
Дан Филозофског факултета - Фото: РТРС
Дан Филозофског факултетаФото: РТРС

Сталним унапређивањем наставног и научног рада, као и организацијом на највишем научном и академском нивоу, Факултет штити и проучава националне језичке, књижевне и културне вриједности.

Пријатељима и партнерима уручене су и захвалнице за допринос промоцији факултета.

Међу њима и уреднику Редакције образовног програма РТРС-а, Валентини Леканић.

Дан Светих Ћирила и Методија обиљежава се широм словенског свијета као дан писмености, а на бањалучком Универзитету и као дан Филолошког факултета.

Национална филологија поново је у фокусу студената.

- Српски језик и књижевност имао је једну благу путању пада претходних година. Међутим од прошле године кренули смо узлазном путањом и наших 18 уписаних студената рјечито говори о томе - навела је проф. др Биљана Бабић, декан Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци.

- Ми смо посебно задовољни са настанком и наставним процесима на студијским програмима, прије свега српски језик и књижевност, њемачки језик, италијански, француски и руски. Као што знате нама је у припреми изучавање новог свјетског језика, кинеског језика - истакао је Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

Данашњи дан прилика је да сумирамо резултате успјеха у раду у 13 година од оснивања факултета - поручила је ресорни министар.

- Оно што могу да истакнем да конференција коју су радили у сарадњи са министарством просвјете и културе "Идентитети и насљеђе" је од немјерљивог значаја како за стручну, тако и за широку јавност Републике Српске" - нагласила је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

На дан писмености потписан је и уговор о сарадњи са Институтом за српски језик САНУ.

- У Републици Србији ми покушавамо да поправимо статус српског језика рецимо у образовном систему у смислу да добије већи фонд часова, да се на неке факултете уведе због бољег познавања језичке културе, функционалне писмености - навела је проф. др Софија Милорадовић, директор Института за српски језик САНУ Беооград.

Пријатељима и партнерима који годинама пружају подршку у раду Филолошког факултета, уручене су захвалнице.

Међу њима је и наша медијска кућа.

- Настојимо колико год можемо да промовишемо значај писмености, значај важности очувања српског језика, ћирилице, писма и свега оног што можемо назвати очувањем традиције - истакла је Валентина Леканић, уредник Редакције образовног програма РТРС-а.

Филолошки факултет тежи ка томе да и даље развија успостављене наставно-научне и научноистраживачке капацитете како би био што видљивији на свјетској мапи факултета, а свршени студенти што конкурентнији - порука је са ове свечаности.