latinica  ћирилица
24/05/2022 |  16:36 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Видовић: Смањењем пореза, 50 милиона КМ упућено према радницима

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је ова Влада на почетку године знатно смањила оптерећење на плате, онако како ниједна до сада није у једном потезу.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Одговарајући данас на питање новинара на Сокоцу како смањити оптерећења на плате и како то спровести у пословној заједници, она је подсјетила да је Влада Републике Српске смањила порезе и доприносе и да у регији ова влада има најмање оптерећење на плату.

- Ми смо само смањењем пореза упутили 50 милиона КМ према свим радницима у Републици Српској у реалном сектору, значи да се то њима повећа плата, а друго, послодавце смо ослободили плаћања 80 милиона КМ према фонду здравства - изјавила је Видовићева.

Она је додала да се та средства у буџету рефундирају Фонду здравственог осигурања и та средства се достављају.

Према њеним ријечима, то је било значајно растерећење, док се свакодневно праве анализе и ради се на томе да оптерећење буде што мање.

- Радимо на томе да привредници у Српској имају добар пословни амбијент и да могу конкурисати како у Републици Српској и у окружењу тако и у Западној Европи - истакла је Видовићева.

Похвалила све извознике у Српској, јер је прошле године извоз био изузетно добар.

- Ми смо у једном моменту имали покривеност увоза извозом 92 одсто, што Република Српска никада није имала. Сада је 88 одсто, што је исто заиста висок проценат - нагласила је Видовићева.

Она је напоменула да се мора помоћи и тим привредницима да издрже конкуренцију на европском тржишту и да и даље наставе да извозе своје производе.

Видовићева је подсјетила да је ребаланс буџета Републике Српске урађен за 350 милиона, што значи да према становништву иде 169 милиона, према привреди се повећавају разне субвенције још за 40 милиона до краја године, поред оног што је планирано.

Навела је да је нешто средстава издвојено за инвестиције, те да је издвојено 50 милиона КМ за једнократне накнаде за најугроженије становништво до краја године.