latinica  ћирилица
24/05/2022 |  16:45 ⇒ 19:24 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Приоритет равномјеран развој свих градова и општина

За Владу Републике Српске највећи приоритет је равномјеран развој свих градова и општина, а у разне пројекте на подручју Модриче Влада је од 2006. године уложила око 84 милиона КМ, захваљујући чему је унапријеђен квалитет живота у многим областима, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавноћу.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Ти пројекти су укључивали и изградњу путева, водовода, вртића, система за заштиту од поплава, школа, спортских објеката, те подршку привредним субјектима, наведено је у саопштењу поводом изјава начелника општине Модрича Јовице Радуловића да Влада занемарује ову локалну заједницу, дијелећи локалне заједнице на "подобне и оне друге".

У саопштењу је истакнуто да је у посљедње три године на подручју ове локалне заједнице инвестирано 13,5 милиона КМ.

- То улагање је равно једном и по годишњем буџету ове локалне заједнице, а што, у поређењу са величином општине, бројем становника и степеном развијености, представља једно од значајнијих улагања у неку од локалних заједница Републике Српске - навели су из Владе.

Према плану инвестиција, додаје се у саопштењу, за ову и идућу годину, између осталих, планирано је улагање у реконструкцију психијатријске клинике у Модричи, у оквиру плана који предвиђа обнову четири здравствене установе овог типа широм Републике Српске, а у шта ће укупно бити уложено 17,5 милиона КМ.

У саопштењу је наведено да Влада у сваком граду и општини финансира пројекте од значаја за локалне заједнице, према приоритетима које достављају градови и општине.

- На овај начин Влада води рачуна о потребама свих локалних заједница и на тај начин пружа подршку свим општинским буџетима, да буду исфинансирани пројекти који су од значаја за развој одређене локалне заједнице - наглашено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да многобројни пројекти који се по пристиглим захтјевима локалних заједница изводе широм Републике Српске најбоље потврђују опредјељење Владе Републике Српске да води одговорну политику према свим општинама и градовима, у циљу равномјерног развоја.

- Влада Републике Српске је на располагању и отворена за конструктивне пројекте који могу да побољшају и унаприједе живот грађана у локалним заједницама, па тако и Модриче - додаје се у саопштењу.

Из Владе су истакли да свака локална заједница самостално одређује приоритете, водећи рачуна о интересима становника, укључујући право начелника Модриче да приоритет препознаје у запошљавању нових приправника у општинску администрацију.

- Уколико је начелник незадовољан тиме што му нису одобрена средства за запошљавање приправника у администрацију, истичемо да Завод за запошљавање и комисија, на основу утврђених критеријума, одлучује о пристиглим захтјевима и да Влада не одлучује о томе чији ће захтјеви бити прихваћени - истакнуто је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да је Влада у овој години повећала издвајање за запошљавање и да ће у те сврхе бити издвојено 28 милиона КМ.