latinica  ћирилица
24/05/2022 |  19:10 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Универзитет у Источном Сарајеву има стратешки значај за Српску

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да Универзитет у Источном Сарајеву има посебан стратешки значај с обзиром на то да је географски дисперзиран у десет локалних заједница широм истока Републике са 17 организационих јединица.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је изразио задовољство што се данас у обиљежава 30 година Универзитета у Источном Сарајеву, на понос свих садашњих 13.000 студената ове високошколске установе и претходних 21.000 свршених дипломаца, мастера и докторанада који су потекли са овог универзитета.

- Влада Републике Српске остаје посвећена равномјерном развоју своја два јавна универзитета са посебним акцентом на Универзитет у Источном Сарајеву, као један од два стуба академске и научне мисли у Републици Српској - рекао је Рајчевић у Источном Сарајеву.

Он је истакао да је Влада Републике Српске од почетка мандата Програмом реформи сектора високог образовања посебну пажњу посветила Универзитету у Источном Сарајеву, кроз велике инвестиције.

- Улагања у Универзитет у Источном Сарајеву никад нису била већа. Влада издваја финансијска средства за изградњу новог студентског дома у Лукавици, изградњу зграда Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и за санацију и адаптацију студентског дома на Палама, као и Факултета физичког васпитања и спорта - подсјетио је Рајчевић.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске навео је да Влада Српске кроз позитивне законске прописе из области високог образовања жели да унаприједи тај сектор.

- Суштина читаве приче о реформи високог образовања је стварање услова за бесплатно школовање наших студената на јавним универзитетима, што је једна од особина система високог образовања искључиво Републике Српске. Такав примјер бесплатног школовања за све студенте који први пут упишу прву годину у првом и другом циклусту школовања не можете наћи ни у региону нити у ширем образовном простору - рекао је Рајчевић.

Према његовим ријечима, самим тим се показује колико је Влади Републике Српске важно високо образовање.

Универзитет у Источном Сарајеву је данас обиљежио 30 година рада и прославио крсну славу - Свети Ћирило и Методије.