latinica  ћирилица
25/05/2022 |  07:14 ⇒ 10:40 | Аутор: Агенције

У пуцњави у школи у Тексасу убијено 19 ђака и два наставника

Осамнаестогодишњи Салвадор Рамос ушао је наоружан у основну школу у градићу Увалде у америчкој држави Тексас гдје је убио најмање 19 ђака и два просвјетна радника након чега је убијен у пуцњави са полицијом.
Полиција, илустрација - Фото: РТРС
Полиција, илустрацијаФото: РТРС

Америчке власти наводе да је Рамос прво пуцао у своју баку, која је преживјела.

Потом је побјегао из куће и слупао аутомобил недалеко од Основне школе "Роб" у Увалдеу, удаљеном око 130 километара западно од Сан Антонија. Одатле је ушао у школу гдје је убио дјецу и наставнике.

Два полицајца лакше су рањена.

Мотив напада није познат и власти изражавају увјерење да је Рамос дјеловао сам.

Полицијски званичник Ерик Естрада рекао је да је нападач на себи имао панцир и да је био наоружан пушком.

Бивши друг из разреда тексашког убице рекао је да му је Рамос послао фотографије оружја и муниције прије него што је кренуо у напад.

Пријатељ, који није желео да открива идентитет, рекао је да је на одређени начин био "близак" са Рамосом и да се повремено чуо са њим да играју Xbox заједно.

- Послао би ми поруку ту и тамо, а прије четири дана, послао ми је фотографије оружја и торбу пуну муниције. Питао сам га ''брате, шта ће ти ово?'', одговорио је ''немој да бринеш о томе''. Наставио је да ми шаље поруке типа ''изгледам сада врло другачије, не би ме препознао - рекао је Рамосов пријатељ, пренио је Си-Ен-Ен.

Пријатељ је додао да су Рамоса исмијавала друга дјеца због одјеће коју је носио и због лоше финансијске ситуације његове породице, па је у посљедње вријеме све рјеђе виђан на часовима.

- Почео је да не долази у школу и онда је постепено изостајао. Једва да је и долазио на крају - додао је он.

Пријатељ је рекао да је, након што је завршио матуру, рјеђе разговарао са Рамосом, али да су сваких неколико мјесеци, на Рамосов приједлог, играли Xbox.

Амерички предсједник Џозеф Бајден је објавио да у знак жалости за жртвама, заставе буду на пола копља у наредна три дана.