latinica  ћирилица
25/05/2022 |  07:24 ⇒ 08:47 | Аутор: СРНА

Појачане контроле промета обављаних "брзом поштом"

Инспектори Управе за индиректно опорезивање БиХ од данас ће вршити појачане контроле обвезника који су обављали промет "брзом поштом" због сумње да није пријављиван комплетно остварени промет.
УИО БиХ - Фото: РТРС
УИО БиХФото: РТРС

Појачане контроле проводиће се на подручју цијеле БиХ, већим или мањим интензитетом до краја августа, саопштено је из УИО.

Велики број обвезника у БиХ знатан дио свог промета остварује тако да се роба оглашава и продаје путем интернета, а за доставу пакета се користе услуге "брзих пошта".

На основу урађених анализа УИО је утврдила да одређени број обвезника није приказивао сав остварен промет, а у контролама ће бити утврђено стварно чињенично стање, додаје се у саопштењу.

На основу прибављених информација УИО је извршила идентификацију лица која у овом тренутку нису обвезници ПДВ-а у БиХ, а остварила су промет, наплату по предузећу за испоручене пошиљке код свих пошта у БиХ, на годишњем нивоу изнад 50.000 КМ.

Та лица су морала поднијети захтјев за регистрацију и улазак у систем ПДВ-а у БиХ.

Поред тога, УИО је извршила идентификацију обвезника ПДВ-а који су већ регистровани у Управи, али је анализом утврђено да су остварили промет знатно већи у односу на промет који су исказали и пријавили у својим ПДВ пријавама.

УИО позива све обвезнике ПДВ-а, који су у претходном период вршили промет добара на начин да су користили и улуге "брзих пошта", да још једном прегледају књиговодствене евиденције и уколико уоче неправилности да евентуално измијене своје ПДВ-е пријаве.