latinica  ћирилица
25/05/2022 |  07:33 ⇒ 07:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден: Када ћемо стати на пут лобију за оружје?

Предсједник САД Џозеф Бајден обратио се нацији из Бијеле куће, након масакра у школи у Тексасу у којем је, према посљедњим информацијама, у уторак увече убијено 19 ђака и двоје одраслих, запитавши када ће Америка стати на пут "лобију за оружје".
Џозеф Бајден - Фото: Screenshot/YouTube
Џозеф БајденФото: Screenshot/YouTube

- Надао сам се да, као предсједник, нећу морати овако да се обраћам. Масовна пуцњава у основној школи у мјесту Јувалде је још један масакр у САД. Прелијепа, невина дјеца, из другог, трећег, четвртог разреда. А тек колико је дјеце гледало како им пријатељи умиру, као да су на ратишту, побогу - казао је Бајден, пренио је Си-Ен-Ен.

Он је рекао да је "изгубити дијете као да вам неко отргне дио душе".

- Осјећај је као да се гушите. Молим нацију да се моли за жртве и да станемо на пут лобију за оружје. Молим да дамо родитељима и браћи убијених снагу у овој тами која их је снашла. Као држава, морамо да се запитамо, забога, када ћемо да станемо на пут том лобију за оружје? Када ћемо урадити оно што дубоко у нама знамо да треба да буде урађено - додао је Бајден.

Осврћући се на питање о закону о контроли оружја, Бајден је замолио посланике да "претворе овај бол у акцију" док је присјећао масовне пуцњаве из 2012. године у ОШ Сенди Хук у Њутауну, у држави Конектикат, када је био потпредсједник.

- Доста ми је свега, уморан сам. Морамо да дјелујемо. Немојте само да ми кажете да не можемо да реагујемо након овог покоља. Зашто дозвољавамо да се ово деси - рекао је Бајден.