latinica  ћирилица
25/05/2022 |  08:18 ⇒ 11:22 | Аутор: РТРС

Ђаковић Девић: Нема великог ризика од ширења мајмунских богиња (ВИДЕО)

Према процјенама Европског центра за превенцију и контролу болести, међу општом популацијом нема великог ризика од ширења мајмунских богиња, рекла је у Јутарњем програму РТРС-а Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

Ђаковић Девић истиче да је у питању познат вирус, за разлику од вируса корона који је био потпуно непознат када се појавио.

Додала је да се вирус не преноси тако брзо као ковид, те да је специфично да се у Европи епидемија није појављивала у великом обиму.

Она је појаснила да се вирус мајмунских богиња до сада углавном преносио сексуалним путем.

Ђаковић Девић каже да се показало да од мајмунских богиња најчешће оболијева мушка популација старости од тридесед до четрдесет година.

Навела је да не постоји специфична терапија за лијечење мајмунских богиња, те да ће вријеме показати да ли је вирус до сада претрпио промјене.

- Симптоми који се појављују код вируса мајмунских богиња су главобоља, слабост, отеклост лимфних чворова. Осип се прво појављује на слузници , па се потом шири, слично је воденим оспицама - каже Ђаковић Девић.

Подсјећамо, експерти Свјетске здравствене организације - здравствене агенције Уједињених нација, састали су се у Женеви прије како би разговарали о избијању жаришта мајмунских богиња у 15 држава ван Африке.

Иако није детектована код нас, чини се да је и ова зараза све ближе. Прије два дана откривен је случај у Грчкој, а потом јуче и у Словенији.