latinica  ћирилица
25/05/2022 |  10:48 ⇒ 10:49 | Аутор: СРНА

Алексић: НАТО "имун" на тужбе обољелих од канцера

НАТО је, послије вишемјесечног ћутања на тужбе обољелих од канцера као посљедице бомбардовања осиромашеним уранијумом, одговорио позивањем на имунитет припадника Сјеверноатлантске алијансе који су учествовали у агресији на Србију и СР Југославију 1999. године, потврдио је данас адвокат Срђан Алексић.
Срђан Алексић (Фото: Танјуг/ Сава Радовановић) -
Срђан Алексић (Фото: Танјуг/ Сава Радовановић)

Заступник људи који су тужили НАТО рекао је да је Алијанса на тужбе поднесене Вишем суду у Београду одговорила тако што је навела да има имунитет.

- Сматрамо да имунитет за ратне злочине не постоји и на рочишту, које очекујемо у октобру, оспорићемо наводе НАТО. На суду је да о томе одлучи - изјавио је Алексић за Вечерње новости.

Вишем суду у Београду до сада су достављене три тужбе против НАТО-а, уз захтјев за одштету полицјацу и двојици резервиста.

Они су 1999. године били стационирани на Косову и Метохији, а након тога су обољели од канцера, као посљедице бомбардоваља осиромашеним уранијумом.

Тужбе су поткријепљене љекарском документацијом и извјештајима вјештака судске медицине.

Алексић је најавио да наредне седмице у Србију стижу италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља и доктор Рита Чели, који ће се његовом тиму ставити на располагање.

Чели је у Риму вјештачила за Тартаљине клијенте, италијанске војнике, који су 1999. године били у мировној мисији на Косову и Метохији и годину дана након тога обољели од карцинома.

Тартаља је до сада добио 253 правоснажне пресуде против Министарства обране Италије, по тужбама италијанских војника обољелих од канцера, као посљедице боравка у мировној мисији у јужној српској покрајини.