latinica  ћирилица
25/05/2022 |  11:19 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Ђокић о предмету "Вијадукт": Одлука дубоко политички мотивисана (ВИДЕО)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић сматра да у арбитражном поступку који се у Вашинготну водио између Српске и словеначке компаније Вијадукт има политике и да је арбитражна одлука дубоко политички мотисана.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Питање те арбитраже је веома сложено и вуче корјене из 2004. године када је додјељена концесија за изградњу двије хидроелектране на ријеци Врбас компанији која је мјењала власничку структуру и касније ушла у власничку структуру Вијадукта. Влада Српске је 2014. године додјелила концесију за изградњу електране Бочац два и тада почињу проблеми са Вијадуктом - појаснио је Ђокић.

Он је додао да је Вијадукт још раније показао неспоссобност за изградњом тих електрана, те је као примјер да та фирма, када је требало да плати неку од обавеза, свог рачуна није могла исплатити ни петаестак хиљада КМ.

- И таква фирма добије спор у арбитражи против Српске који се води у САД, која је окончана у фебнруару прошле године, а одлука објављена крајем априла ове године. Шта су чекали више од 12 мјесеци? - упитао је Ђокић.

Ђокић је рекао новинарима у Бањалуци да скоро ништа од аргумената Републике Српске у арбитражном поступку није уважено, док су с друге стране уважени сви аргументи.

Он је навео да није прихваћено вјештачење, које је за Српску радио Дилојт, а прихваћено је вјештачење "неких тамо" који заступају ту компанију.

Ђокић је подсјетио да је Вијадукт самоиницијативно раскинуо уговор са Владом Српске и да је за то тражио велики новац, без доказа према Влади или независној ревизорској кући да су и једну марку негдје уплатили.

- Ово је први пут да се тако окончао неки арбитражни спор и сада Влада Српске мора са пуно пажње да размотри то питање - навео је Ђокић.

Према арбитражној одлуци Српска би требало да исплатити 90 милиона КМ Вијадукту.