latinica  ћирилица
25/05/2022 |  12:32 ⇒ 12:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Сусрет са Пленковићем био врло кратак

Предсједник Србије Александар Вучић састао се данас са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем, а тај сусрет оцијенио је као "врло кратак".
Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav) - Фото: Instagram
Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav)Фото: Instagram

Вучић је новинарима у Давосу тако одговорио на питање о томе како је протекао овај сусрет након бројних напада на њега и Србију који стижу из Хрватске.

Оцијенио је да је хрватско понашање примјер како многи у ЕУ мисле да због ЕУ пута могу да Србији одређују шта смије или не да каже.

- Хрвати мисле да имају право да одређују шта ћете да кажете и да радите. Некадашње руководство Србије је пузило пред њима, а чим неко није такав и каже да поштује њихове жртве, али и тражи правду за побијену српску дјецу у Хрватској, одмах постаје најцрњи непријатељ - рекао је он.

Нагласио је да неће да подилази хрватској политици.

- Исто како ће да забране Шведској и Финској улазак у НАТО, исто тако ће да забране нама приступ ЕУ - рекао је Вучић коментаришући пријетње из Хрватске да ће Србији бити блокиран европски пут због оптужнице која је српско тужилаштво за ратне злочине подигло против четворице хрватских пилота због бомбардовања избјегличке колоне у Олуји.

Додао је да "ако је цијена уласка да се помиримо са убицама дјеце, онда то Србија неће прихватити".

Нагласио је да су најтежи злочини над Србима почињени на територији гдје је највише Срба убијено једној локацији "више него у свим ратовима заједно".

Оцијенио је да хрватска политика не говори о реалности и инсистира на представљању себе као жртве, док за себе каже да је у стању да говори о жртвама које су Срби направили другима, што у Хрватској није случај.

Рекао је и да Хрватска академија знаности и умјетности захтијева да се забрани јасеновачки мит.

- То није мит. То је трагедија Срба, Рома и Јевреја. Да заборавимо страдално мјесто да би лијепо писали о мени? Само нека лијепо наставе. Немам проблема са тим: они своје, ми своје - поручио је он.

Као примјер доброг сусрета у Давосу, упркос тешким околностима око санкција ка Русији, Вучић је истакао сусрет са француским партнерима.